8.7.2017

Paluu ja saksanpähkinä-perunaleipä

Guess who's back, back again
Shady's back...
eikun Hayley's back!

Juup, eli tosiaan blogi on taas auki, ja postausten päivämäärätkin menee nätisti jatkumona. Vaikkakin edellisen kirjoituksen vuosiluku on männävoodelta... :)


Miksikö vuoden blogihiljaisuus tai miksi taas pidetään yhtäkkiä ääntä? No miksi ei? Juttuja kannattaa ylipäänsä tehdä siihen malliin mitä fiilis ihmiselle ehdottelee, ja näin tässäkin tapauksessa. Ja nyt en malttanut olla pistämättä itselle virtuaaliseen keittokirja-päiväkirja-hybridiin ja muullekin blogimaailmalle jakoon herkkua pottuleipää. Ja siis nimenomaan pottu eikä pettu. Vaikka pettuleipääkin pitäisi varmaan kokeilla, ois takuulla nykypäivän kuituvaatimukset kohdallaan siinä?

Se mitä nyt on tarjolla, on (kuten aika usein) inspiraatiota matkalta. Saksassa kun tuli vastaan ihan hemmetin maukas Kartoffel-Walnussbrot. Jopa minun saksantaidoilla ymmärsin leivonnaisen peruna-saksanpähkinäleiväksi. Ja siis niin hyvä pitkulasämpylä oli, että meni junamatkan eväänä sellaisenaan. Nammm...


Kotona tehty versio tavoitti täydellisesti matkamuiston makumaailman. Oikaisin perunamuusin suhteen pikamuusijauheella, mikä leivonnassa on ihan fain. Ja saksanpähkinät, jotka ei muutoin ole ihan mun lemppareita, toimii leivässä jotenkin paljon paremmin. Yleensä heitän leipätaikinaan pekaania, mutta ehkä jatkossa useammin näitäkin.

Saksassa riittää aina nähtävää.

Sveitsin puolella ihmeteltiin Reinin putouksia.


Saksanpähkinä-perunaleivät

(2 pellillistä)

100 g perunamuusijauhetta
1 rkl sokeria
1.5 tl suolaa
0.5 dl leseitä
11 g (1 pss) kuivahiivaa
5 dl kylmää vettä
0.5 dl öljyä (mulla kookos-)
noin 6 dl jauhoja (mulla speltti-)
100 g saksanpähkinöitä

Sekoita kulhossa muusijauhe, sokeri, suola, leseet ja kuivahiiva. Kaada päälle sitten vesi, sekoita ja anna turvota hetki. Lisää öljy ja aloita jauhojen alustaminen. Lisää lopussa vielä saksanpähkinät, joita voi hieman murustella pienemmiksi. Taikina saa mieluusti jäädä vähän veteläksi.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi, ja leivo sitten jauhoja apuna käyttäen sämpylöitä tai leipätankoja. Kohota niitäkin leivinliinan alla, ja paista leivät sitten kypsiksi 225 asteessa, mikä vie sellaiset 10-15 minuuttia.

Pikamuusijauheleipä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti