12.3.2016

Kirsikkablondies (kikhernekakku)

Papuja tai kikherneitä hyödyntävät suklaaruudut ja muut brownies-tyyppiset herkut ovat kova juttu. (Kasvi)proteeiinihype on JeeJee! Ja kyllä, onhan se monestakin syystä jännittävää korvata jauhot palkokasvien antimilla, ja maun ja rakenteen puolesta nämä ainesosat toimivatkin erinomaisesti.


Aiemmin testasin palkokasvileivonnassa minttu-suklaaruutuja: papubrownies. Nyt päätin kokeilla kikherneitä ja luottaa kauniin vaaleaan väriin eli unohtaa kaakaojauheet. Papubrowniesohje toimi lähtökohtana, mutta rukkasin sitä reilusti, mm. puolittamalla kananmunien määrän ja hoitamalla makeutuksen inkiväärisiirapilla (paras herkkukahvin maustaja muuten). Ja kirsikkana kakussa olivat... kirsikat. Yep!

Kikherneet toimivatkin sitten mahtavasti. Paistamisen jälkeen rakenne vaikutti aika pehmeältä, mutta yön yli viilentelyn jälkeen koostumus oli juustokakkumaisen tiivis, mutta edelleen pehmeähkö. Siis aika perfecto! Myös maku oli todella hyvä, kikherne ns. maistuu tässä, koska inkivääri tai kirsikka eivät sitä samoin peitä kuin tuju kaakaoannos tekisi. Mutta piiraan makeus ja makumaailma opettavat tässä makuaistia ymmärtämään kikherneen myös jälkkäriin sopivana ainesosana.


Jatkotyöstettäväksi reseptin kanssa jää kuitenkin makeuden pieni vähentäminen. Eli vähentäisin ainakin kolmanneksen inkiväärisiirapista tai vaihtoehtoisesti käyttäisin sokerikirsikoiden sijasta jotakin makeuttamatonta (lue: kesällä tuoreita kirsikoita). Mutta ehdottomasti palkokasvileivonta jatkuu, etenkin kikherneillä! Oletteko muut kokeilleet vastaavia, maistuuko? :)


Kirsikka-kikherneblondies

(1 cup = 237 ml)

2 munaa
2 tl vaniljasokeria
1/4 cup (kookos)öljyä
400 g (1.5 cup) kikherneitä
1 tl leivinjauhetta
1/2 cup inkiväärisiirappia (esim. Zena)
1-2 pkt (à 75 g) sokeroituja "säilyke"kirsikoita

Mittaa kaikki ainekset (paitsi kirsikat) blenderin kannuun. Surraa tasaiseksi taikinamassaksi ja kaada leivinpaperoituun vuokaan (noin 22 x 20 cm neliövuoka tms.). Ripottele kirsikat tasaisena polkkakuviona taikinan päälle, tai voit myös painaa ne syvemmälle taikinan keskelle ja jopa täysin upoksiin. Paista 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Jäähdytä ja viilennä jääkaapissa yön yli ennen ruuduiksi leikkaamista ja maistelua. (Rakenne tiivistyy.)


3 kommenttia:

  1. Kivan kuulloinen resepti, pitäisikin ottaa nuo kikherneet kokeiluun! Plussaa gluteenittomuudesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin sellainen tarkistus vielä, että kai nämä olivat nyt säilykekikherneitä eikä kuivia? :)

      Poista
    2. Kiitos Siiri, ja toivottavasti kikherneleivonnaiset toimivat sielläkin suunnassa! Ja tosiaankin reseptin mitta koskee kypsiä kikherneitä, eli joko säilykkeitä tai itse kuvatuista keitettyjä. Minä käytin tässä Pirkan edullisia käyttövalmiita kikherneitä... :)

      Poista