28.3.2016

Cashew-tomaattileipä

Pääsiäisenä olen juhlinut railakkaasti, maalannut pääsiäismunia ja iloinnut alkukevään auringosta kävelylenkeillä... vai menikö se sittenkin niin, että keskityin nenäliinojen massakulutukseen sohvanpohjalla, ja vaihtelun vuoksi irtosin välillä googlettamaan mitä suolaa nenähuuhtelussa sopii käyttää...


Onneksi lentsu alkaa vihdoin hellittää, ja jaksoinpa sittenkin ideoida pääsiäispöytään maukkaan leivän. Sen verran kohmeessa aivot kuitenkin olivat, ettei pääsiäisleivässä ollut mitään pääsiäiseen viittaavaa. :D Sen sijaan kolmen viljan sämpyläjauhoihin (vehnä, ruis ja kaura) leivottuun taikinaan pääsi makuaineina aurinkokuivattua tomaattia ja cashewpähkinää. Nam! Tämä on sen kaupallisen cashew-karpaloleivän kotiversio, jonka makea elementti (karpalo) vaihtuu suolaiseen (aurinkokuivattu tomaatti).

Taikina, josta leivottiin sämpylöitä ja yksi pieni leipä, tehtiin tismalleen sämpyläjauhopaketin ohjeen mukaisesti. Tosin jätin suolan kokonaan pois, koska käytin tikkusuolattuja, kuivatuotteena myytäviä aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita. Ja kosteassa taikinanalussa liotessaan tomaatit tosiaankin suolasivat leivonnaiset juuri sopivasti. Mikäli käytät öljyyn säilöttyjä versioita, leipätaikina vaatinee pienen (mutta tavan sämpyläohjetta pienemmän) suolalisän. Ja tuolloin pitää ilman muuta käyttää leipätaikinaan öljynä sitä hyvänmakuista tomaattipurkin lientä!


Sattumia limpun kantapalassa...

Hemmetti, piti sitten konsultoida Googlea cashewpähkinöistä, sillä olin vahvasti sitä mieltä, että joku on varmaan keksinyt tällekin pähkinälle joskus jonkin nokkelan suomalaistetun nimen. Vastuussa oleva kasvi on munuaispuu, mutta munuaispähkinä ei silti ole näemmä ottanut tulta alleen.

Mutta sitten seuraava Wikisivu paljasti, ettei cashew olekaan kasvitieteellisesti pähkinä vaan siemen. Mitä-mitä-mitä! Siis manteli ei tietenkään ole pähkinä, mutta ettäkö myös cashew, pistaasi ja saksanpähkinä ovat samalla ei-me-ollakaan-pähkinöitä-listalla? Sentään kulinaarisia pähkinöitä ovat... Nutty...


Cashew-tomaattisämpylät (tai -leipä)


sämpylätaikina kolmen viljan sämpyäjauhopussin ohjeella, suolan määrää vähentäen

+ aurinkokuivattuja tomaatteja
+ cashewpähkinöitä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti