21.2.2016

Raejuustovanukas, -pannacotta tai -juustokakku

Meillä kaikilla on varmaan tietyt omat hieman erikoisemmat ruokamieltymyksemme, kuten allekirjoittaneen loputon himo rusinoihin, kardemummaan tai... kyllä vaan... raejuustoon! Raejuusto on vain älyttömän hyvää, varsinkin ihan sellaisenaan. Välipalana. Suoraan purkista. :D Olen jopa neulonut raejuustopurkin ympärille nätisti istuvan sukan, joka varmistaa, ettei purkkia pitelevä käsi viilene tai toisaalta ettei hikikäpäläkään lämmitä purkin sisuksissa olevaa raejuustoa. Talk about madness!

Mutta raejuustoissa on eroja. On pehmeitä, kermaisia ja jugurttimaisen happamia versioita. Mutta myös vetisiä ja kumimaisen tai kuivan rakeisia muhjuja. Valitettavasti kotimaiset raejuustot ovat yliedustettuina jälkimmäisissä, ja ne jäävät meitsiltä väliin. Suosikkejani ovat sen sijaan Arlan Keso (pehmeä, kermainen, makeahko) ja X-tran vähärasvainen raejuusto (30% on jugurttia, mikä tuo ihan erilaisen pienesti happaman maun). Ihan eri sarjassa painivat taas Lidlin omat raejuustot, joissa on jotenkin rikollinen maku, jota tavallaan rakastan ja vihaan samanaikaisesti. Sellainen raejuustojen paha poika, johon aina sortuu välillä, vaikka tietää, että jälkeenpäin fiilikset ovat ristiriitaiset. ;)


Mutta vihdoin asiaan. Tämänkertainen resepti on omista raejuustofiksaatioistani inspiroitunut juustokakku, jossa tuorejuustokategoriaa edustaakin raejuusto. Ja tätä en tekisi millään muulla kuin Arlan Kesolla. Ylipäänsä tämä postaus ei ole markkinointia tai edes tuoteyhteistyötä, vaan nämä raejuustot ovat niin erilaisia, että merkillä tosiaankin on väliä.

Hyydytetty raejuusto-juustokakku toimii ehkä paremmin kuin uunissa kerran kokeiltu serkku. Tätä kuvaava nimike voisi olla myös raejuustopannacotta tai -vanukas! Maustamiseen käytin vain hieman sokeria ja vaniljaa, tämä on ennemminkin taas sellainen jännärakenteinen arjen proteiinirikas välipala kuin juhlapöydän sokeriherkku. Myös inkiväärisiirapilla maustettua versiota on nautiskeltu täällä...


Koristelussa meillä metsävadelmia pakkasesta ja passionhedelmää marketista.
Jatkossa osaan luultavasti erottaa kypsän ja raa'an passionhedelmän...



Raejuusto-juustokakku


1 dl maitoa
1 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 liivatelehteä
450 g raejuustoa (Arla, Keso)

Mittaa mukiin maito, tomusokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna maito mikrossa, ja liota sillä aikaa liivatelehtiä kylmässä vedessä. Purista ylimäärävesi liivatteesta, ja sekoita kuumaan maitoon. Kaada liivateseos sitten norona raejuustoon (kulhossa) samalla sekoitellen. Kaaviloi koko massa nyt vähintään puolen litran vetoiseen vuokaan (Ikean pyöreät pakasteastiat loistavia kansineen), ja jätä kakku jähmettymään jääkaappiin vaikkapa yön yli.

[Ja se melkein täysi maitotölkki, josta sen desin mittasit... Älä jätä sitä pöydälle happanemaan yön ylitse, vaan laita sekin jääkaappiin... D'oh!]

2 kommenttia:

  1. Nyt kuulostaa niin jännältä ja kivalta että ehdottomasti pääsee testiin tämä! Terveisin raejuustofani :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin jännän äärellä! Ja mahtavaa, että muitakin raejuustofaneja löytyy, Emmi! Oma olo on jäävi tätä arvostelemaan, kun olen niin puolueellinen raejuuston suhteen. :D Toivottavasti sinäkin tykkäät!

      Poista