6.2.2016

Fenkoli-omenasalaatti persialaisen keittiön tapaan

Lähi-idän ja persialaisen keittiön maut on niin mun juttu. Niihin tutustumisen mahdollisuudet sekä rafloissa että kotikeittiössä ovat kuitenkin Suomen oloissa rajalliset... Raflatarjonta on niukka ja reseptiikan sekä ainesosien kanssa saattaapi olla haasteita.

Gummeruksen toimesta saatiin nyt Suomenkin markkinoille Persiana-keittokirja, joka on mainetta ja palkintoja maailmalla kerännyt opus kaltaisilleni kotikokeille. Reseptit kuvineen ovat todella herkullisia, ja teos sisältää sekä perinneklassikot että soveltavampia annoksia persialaismauin. Ja mikä tärkeintä, ohjeet sopivat kotikeittiössä toteutettaviksi ja ainesosat löytyvät pääosin tavan suomalaisesta marketista.


Gummerus tarjosi meitsille Persianan luettavaksi, ja olikin vaikea päättää mistä aloittaisin uuden ruokaraamattuni testaamisen. Varsinkin broileriruoat ja tagine-tyyppiset annokset houkuttelivat, mutta päätin sittenkin lähteä liikkeelle erikoisemmasta lisukkeesta: fenkoli-omenasalaatti tillin ja granaattiomenan siemenien kanssa. Kuulostaa jännittävältä yhdistelmältä... ja näyttää hurjan kauniilta!

Ja lopputulos ylitti odotukset! Kirja lupailikin, että sitruunalla kesytetty fenkoli maistuisi siitä vähemmän välittävillekin, tosin itsehän pidän fenkolista kaikissa muodoissa (vaikka raakana haukaten). Se, mikä minua sen sijaan arvelutti, oli tilli. Ja mm. sen yhdistäminen omenaan... Miellän nimittäin tillin edelleen vain ja ainoastaan kalakeiton mausteeksi tai uusien perunoiden rikkaruohokoristeeksi. Mutta nyt on taas yksi lapsuuden trauma selätetty. Tässä lisukeannoksessa tilli maistui ensimmäistä kertaa minusta sille, että sen todella kuuluu olla mukana ja että se tuo lisäarvoa annokseen.

Tämä raikas, kirpeä, makea ja rouskuva lisuke syötiin meillä mausteisen broilerimurekkeen kanssa. Toimi! Erityisesti suosittelisin tätä kalaruoan kylkeen, sitruuna ja tilli komppaisivat takuulla kalaa mukavasti.


Kirjassa. Ja ite perässä.Fenkoli-omenasalaatti

Ohjeen alkuperäisversio löytyy opuksesta: Persiana

1 sitruuna
oliiviöljyä
1 iso fenkoli(mukula)
1 iso punakuorinen omena
tilliä (puoli ruukkua)
granaattiomenan siemeniä (puolikas hedelmä)
suolaa
mustapippuria

Purista sitruunan mehut isoon kulhoon, ja vispaa joukkoon reilu loraus oliiviöljyä. Mausta liemi rouhaisemalla mukaan suolaa ja pippuria. Leikkaa fenkoli isoiksi lohkoiksi, ja suikaloi lohkot ohuiksi siivuiksi. Pyörittele fenkolisiivut heti sitruunamehu-öljyseoksessa tummumisen välttämiseksi. Suorita samat pilkkomis- ja sekoitustoimet omenan kanssa. Nämä kasvikset saa mieluusti jättää hetkeksi marinoitumaan vaikkapa jääkaappiin.

Irroita granaattiomenan siemenet, ja saksi tilli silpuksi. Lisää molemmat salaatin joukkoon, sekoita kevyesti ja tarjoile.Lähi-idässä on käyty myös paikan päällä.
Ja niin paaaljon olisi lisää nähtävää ja maistettavaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti