30.1.2016

Runebergin kuppikakut

On taas se aika vuodesta, jotta laskiaispullista ja Runebergin tortuista alkaa puskea uusia versioita vähän joka tuutista. Ja nimenomaan tuutilta tämän vuoden laskiaispullat monessa paikassa näyttävätkin, kun Ruotsissa viime vuonna herra Mattias Ljungbergin lanseeraama semmelwrap eli laskiaispullawrap on rantautunut kunnolla myös Suomeen.


Meilläpäin laskiaispullat tehdään ilman suurempia kikkailuja, koska kaikki pitävät tuosta tutusta pullasta juuri sellaisenaan (HILLOLLA). Pullien muoto on kenties joka vuonna hieman omanlaisensa, ja pullataikinassa on joskus rusinoita ja joskus ei... Mutta siihen variointi yleensä loppuu.

Runebergin tortut on taas vähän eri juttu. Nämä eivät (varsinkaan karvasmantelilla maustettuna) herätä ihan samoja lämpimiä kiintymyksen tunteita, joten pieni säätäminen on jopa toivottavaa. Ja siis edelleenkin aidon tortun muotoiset vuoat puuttuu koko laajennetun perhepiirin keittiöistä, joten kun ei voi tehdä täysin perinteistä, niin laitetaan ihmeessä tuunaushattu oikein kunnolla syvälle päähän.


Kunhan manteli ja vadelma säilyvät, olen avoin uusille Runeberg-ideoille. Aiemmin olen tehnyt perus Runebergin tortut esim. muffinivuoassa paistaen, mutta myös taiteillut luovemman Runebergin kakku -variaation. Tänä vuonna otimme käyttöön minimuffinivuoat ja cupcake-tyylin. Mutta ei sitä sokerikuorrutetta, jonka säästän mielummin joulupipareille, vaan tuorejuustokuorrutetta! Ja vadelmahillo piiloon muffinin uumeniin. Runeberg-cupcake, hauska tavata!

Kuppikakkujen ei-pursotettavan kuorrutuskäsittelyn voi opiskella YouTube-videolta. Tykkään itse enemmän näistä lastalla tai veitsellä kierteeksi kiepautetuista kuorrutuksista, luultavasti psykosomaattisista (positiivisista) syistä... Eli koska Nykissä Magnolia Bakeryn kuppikakut olivat sen tyylisiä. En takuulla koskaan unohda tuota kokemusta. Ehkä elämäni paras sokerihumala.



Rouhittua mantelia kruunuksi...



Runebergin kuppikakut

(pellillinen minileivoksia)

1 muna
0.75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0.5 tl kanelia
0.5 tl kardemummaa
0.5 dl öljyä
0.75 dl maitoa

1.5 dl vehnäjauhoja
0.5 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta

+ vadelmamarmeladia
+ tuorejuustoa

Vatkaa muna ja sokeri sekaisin. (Käytin itse tomusokeria, koska tavan sokeri oli loppu...) Mittaa ja sekoita saman kulhon aineksiin myös vaniljasokeri, kaneli, kardemumma, öljy (mulla kookos-) ja maito. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, mantelijauhe ja leivinjauhe. Yhdistä kuivat ja kosteat ainesosat, ja sekoita koko sotku tasaiseksi taikinaksi.

Lusikoi taikina (silikoni)muffinivuokiin. Paista 200 asteessa. Miniversiot kypsyvät jopa alle 10 minuutissa, isommat vievät vartin tai enemmänkin.

Paina jäähtyneisiin leivonnaisiin kolo hilloa varten. Käytä esim. pyöreävartista puulusikkaa tai jos ei sopivaa keittoövälinettä löydy, toimii tässä sormikin. Lusikoi tai pursota koloon hilloa ja kuorruta leivonnainen lopuksi pehmitetyllä (eli huolella sekoitetulla) tuorejuustolla. Halutessaan tuorejuuston voi makeuttaa sokerilla, mutta meilläpä ei haluttu! :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti