29.10.2015

Leipävanukas pakastemustikoista ja -puolukoista

Leipävanukas on kuivahtaneiden leipäpalojen pelastus. Ja sen juhlavampi ja makeampi muoto olisi tietysti pullavanukas, jossa marjat, hillot, soseet tai muut herkut kerrostetaan pullasiivujen täytteeksi.


Suosikkini pulla- ja leipävanukasvarianteista on ehdottomasti rusinaisesta pullapitkosta paistettu versio puolukkahillon ja ekstrakardemumman kera! Mutta eipä ollut hullumpi tämä arkiversiokaan, jossa kehyksenä toimi kauraleipä. Välissä suoraan pakkasesta poimittuja mustikoita ja puolukoita, ja kardemummaakin heitettiin sekaan huolella.

Suolaisia leipävanukkaitakin on joskus tullut (virtuaalisesti) vastaan... Tuntuu vähän vieraalta ajatukselta, mutta voisi toimia sekin.


Leipävanukas


noin 250 g viipaloitua (kaura)leipää
mustikoita ja puolukoita (myös muut marjat tai hillot ja soseet käytvät)
kardemummaa
(fariinisokeria)
5 dl maitoa
2 munaa

Vatkaa munat ja maito kulhossa sekaisin. Asettele leipävuokaan tms. kerros leipäviipaleita. Lorauta leipien päälle munamaitoa, ja ripottele sitten marjoja, kardemummaa ja ehkä ripaus (fariini)sokeria. Jatka loput kerrokset leipää, munamaitoa, marjoja ja mausteita, mutta päällikerrokseen ei sitten enää tarvita marjoja. Huomioi, että myös ylimmän leipäkerroksen tulee kastua, joten kerrostettuja leipiä kannattaa ehkä painella ronskisti kasaan tai vaikka lisätä tilkka maitoa.

Paista 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Jos käytät pakastemarjoja, aikaa voi pidentää ainakin 40 minuuttiin. Nautiskele lämpöisenä. Ehkä kylmän maidon kanssa. Tai jääkaappikylmänä toimii myös seuraavan aamun aamupalalla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti