17.10.2015

Broilerin jauhelihakastike (kanapasta)

Heippa hei ja ihanaa syksyä! Aurinkoiset syyspäivät ovat ilahduttaneet ja syysarki on ollut tapahtumarikasta, joten bloggaaminen on jäänyt vähän sivualalle. Mutta täällä taas ollaan, postailemassa lempeää lauantailounasta.


Broilerin jauheliha on liha- ja kanatiskin sivunurkkaan piiloutuva seinäruusu, jolla taitaa olla aika maltillinen menekki. Miksihän näin, kun olemme kuitenkin varsinaista jauhelihakansaa. Ja broilerista me suomalaiset tykätään myös, mutta miksi vain suikaleina, fileinä tai koipina? Kananpojan jauheliha on kuitenkin täyttä tavaraa, helppo valmistaa ja myös maukasta.

Omalla kohdallani ensikosketus broiskujauhelihaan tuli vuosia sitten opiskeluaikoina, ja ainoa juttu, jonka kanajauhelihakastikekokeilusta muistan, oli syömäkelvottovan etova maku. Mitä mahdoin maustamisessa käyttää... En tiedä. Mutta jokin hommassa meni pieleen, eikä huvittanut uudemman kerran leikkiin ryhtyä kovinkaan pian. Olen kyllä sittemmin rohkaistunut muutamia kertoja kanajauhelihaa ostamaan, mutta käyttänyt sen broileripyöryköihin tai pihveihin.

Mutta, mutta... Olen ihminen, joka haluaa oppia, ja joka ei halua jättää asioita selvittelemättömiksi. Siispä broilerijauhelihaostoksille, ja nimenomaan jauhelihakastikkeen tekoon! Tavoitteena curryn makuinen kanapasta (olisi ollut kanamakaronilaatikko, mutta kun en jaksa ylimääräistä uunissapaistovaihetta odotella). Ja härregyyd, tästä tulikin hyvää. Jauhelihan muoto vaan sopii paremmin pastan kanssa (kokolihaan verrattuna), oli sitten kyse possusta, naudasta tai kanasta. Ja vaikka broisku on vähärasvaista, olivat kanajauhelihamöykyt oikein meheviä! Turvallinen curry toimii, ja broilerin jauhelihaa tullaan kyllä taatusti käyttämään jatkossa tässä keittiössä vähän useammin. Taas yksi keittiömörkö selätetty! Vielä kun selätetään noi tiskit... :P

Käytetäänkö teillä broilerin jauhelihaa, ja jos niin mihin?


Broiskujauhelihamöykyn poikkileikkaus paljastaa tutun vaalean värin.


Jauhelihakastike tyyppiä currybroileripasta


400 g kananpojan jauhelihaa
2 banaanisalottisipulia
1 prk ruokakermaa 'pehmeä curry'
(kurkumaa väriksi)
(kuivattua ja/tai tuoretta basilikaa)

+ täysjyvämakaronia

Pistä makaronit kiehumaan, ja valmista niiden kypsyessä pastakastike. Aloita ruskistamalla jauheliha. Käännä lämpö miedommalle, lisää renkaiksi tai kuutioiksi leikatut banaanisalottisipulit joukkoon kuullottumaan. Sipulin pehmennyttyä kaada pannuun vielä ruokakerma, ja ripottele halutessasi kurkumaa kellertävän värin terästämiseksi. (Ja kurkuma on kuulemma erittäin terveellistä myös!) Lisää kuivattu tai tuore silputtu basilika juuri ennen tarjoilua. Arkisissa kotioloissa pasta kannattaa ehdottomasti kipata ja pyöritellä kastikkeen joukkoon ennen tarjoilua!


2 kommenttia:

  1. Broilerin jauhelihaa tulee käytettyä todella harvoin. Ainoa mitä siitä teen, on jotenkin aasialaisittain maustetut pyörykät. Miksei ole tullut tehtyä kastiketta???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koti Harmi: No sanopa muuta, jauhelihakastike broilerista avaa paljon uusia, ennen hyödyntämättömiä mahiksia. Eikä muuten nuo aasialaisittain maustetut pyörykätkään hullummilta kuulosta! :)

      Poista