5.9.2015

Quinoa façon riz au lait, eli kvinoapuuro

Matkustaminen on vaan yliveto tapa laajentaa makupalettia ja kokkausidepankkia. Ja kulinaristipellen kokemukset alkavat tietysti lomaillessakin heti aamupalalta! Yksi tällainen oivallus löytyi menneen kesän reissusta aiemmin ennemminkin kahvilatarjonnaltaan tutun Le Pain Quotidien -ketjun aamiaiskattauksesta.

Antwerpenin LPQ:n listalta nimittäin sattui silmään jotain, mikä kuulosti juuri täydelliseltä keskitien ratkaisulta, kun lomalainen haluaa törmäyttää muutoin aika ristiriitaiset toiveet vatsaa-hellivästä-tylsästä-puurolautasesta ja kesä-luksus-loma-herkuttelu-aamiaisesta. Ranskan kielen hallitsevana (no LOL) ymmärsin siis tilata itselleni quinoa façon riz au lait. Sama suomeksi olisi sitten kai kinuapuuro maituuuun keitellen.


Originaaliannos Antwerpenin Le Pain Quotidienissa.


Antwerpen on myös maailman suurin banaanisatama,
joten piti käydä tsekkaamassa banaanikontteja.

Kvinoa tai kinua, joksi ainakin Wikipedia käskee quinoan suomentamaan, sopii siis puuroainekseksi siinä missä viljat tai monet muutkin siemenet. Suutuntuma ja maku tuovat mukavaa vaihtelua, ja tämä riisipuuromainen keittotapa on erittäin jees. Kevyt- tai täysmaidon ohella sekaan voisi lirauttaa hieman kermaakin, ja maustamisessa toimii ripaus vaniljaa. Talvea kohti sopii ehkä livauttaa joukkoon myös pienet kanelit.


Kotona keiteltynä kvinoapuuro näytti taas tältä.
Kvinoapuuro

(annostus tässä per naama, eli kerro määrät henkilöluvulla)

1 dl kvinoaa
2 dl kevyt- tai täysmaitoa
0.25-0.5 tl vaniljasokeria
+ hunajaa
+ marjoja

Mittaa kvinoa sihtiin ja huuhtele kuumalla kraanavedellä hyvän aikaa. Kippaa huuhdeltu kvinoa kattilaan maidon kanssa ja kuumenna kiehuvaksi välillä sekoitellen. Anna porista miedolla lämmöllä 20 minuuttia, edelleen ajoittain hämmentäen, ja lisää lopuksi tarvittaessa hieman lisää maitoa tai vaikka kermaa. Mausta vaniljasokerilla ja hunajalla, ja tarjoile kvinoaunelma esimerkiksi marjojen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti