19.6.2015

Jää(telö)kesä ja juhannus: DIY mansikkajäätelö

Oma jäätelö on luonnollisesti paras jäätelö, ja itse tehden pääsee luomaan mitä vinkeämpiä makukokeiluja. Keskikesän juhlaan kuuluvat kuitenkin tietyt tutut maut, eli mansikka ja uusi peruna. Ja näistä kahdesta jäätelöfleivorin valinta olikin melko helppo... Siispä mansikkajäätelöä.


Klassisen perusohjeen raami löytyy esimerkiksi Dansukkerin sivuilta, ja nimenomaan glukoosisiirappi on avain pehmeään jäätelöön.


Puunattu viinipullo sopii mainiosti jäätelölitkun
säilytykseen ja kuljettamiseen (esim. mökkimatka).


Mansikkajäätelö


4 keltuaista
1 dl (tomu)sokeria
2 tl vaniljasokeria

1.5 dl punaista maitoa
2 dl kuohukermaa
1 dl glukoosisiirappia

+ mansikoita soseutettuna

Erottele keltuaiset ja valkuaiset (paista valkuaiset sitten vaikka protskuaamiaiseksi). Mittaa keltuaisten kanssa samaan kulhoon sokeri ja vainljasokeri, ja vatkaa seos vaahdoksi.

Mittaa pieneen kattilaan maito, kerma ja glukoosisiirappi. Kiehauta seos sitä samalla hämmennellen. Laske tiskialtaaseen kylmää vettä, ja laske kattila sinne jäähtymään (vettä luonnollisesti sen verran vähän, ettei se lainehdi kattilan reunojen ylitse kermaseokseen...) Kylmässä vedessä ja kauhalla hieman sekoitellen seos jäähtyy nopeasti sen verran, ettei se kypsennä kananmunia kokkeliksi.

Liruta siis kermaseos keltuaisvaahdon joukkoon, samalla vispaillen. Sekoita joukkoon myös sopivan verran mansikkasosetta, mutta säästä ihmeessä osa viiruiksi tai kastikkeeksi. (Mansikkasurvoksen voi lisätä vasta jäätelökonetta ajaessa, kuten meillä.) Peitä kulho, ja laita jääkaappiin kylmenemään. Aja kylmä jätskimassa jäätelökoneessa, ja kesäbileet ovat valmiit alkamaan.

Get on your dancing shoes!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti