30.6.2015

BLT sandwich, elikkäs PLT-voileipä

Avataanpa taas vaihteen vuoksi (...) amerikka-suomi ruokasanakirjaa. Nyt valokeilan saa BLT sandwich. Lyhenne tulee sanoista bacon (pekoni), lettuce (lehtisalaatti) ja tomato (tomaatti). Suomessa voitaisiin siis puhua PLT-voikkareista.


Rapea, mehukas ja maukas!

Konsepti on hyvin yksinkertainen, nimikkotäytteiden ohella tarvitaan vain paahtoleipää ja majoneesia. Vinkkinä muuten sellainen juttu, että yhdeltä valmistajalta löytyy oikein kelvollisen makuista ultrakevyttä levitettä. Sitä uskaltaa herkemmätkin sivellä vähän paksummin.

PLT-voileipä on oikeastaan aika täysipainoinen aterian osanen, ja erityisen sopiva vaikka brunssievääksi. Täysjyväpaahtis ja kasvispainotteisuus tuovat rythiä. Maltillinen pekonimäärä tekee kuitenkin annokselle ihmeitä sekä maun että nautinnollisuusfiiliksen puolesta. Sikamaisen hyvää! Ja majoneesin kanssa voi joko hifistellä tehden sen itse tai luottaa kaupan valikoimiin ja vaikkapa tuohon ultrakepeään versioon, johon itse olen mieltynyt voileipäsovelluksissa. Sen makukin kun on tavan majoneesiin verrattuna raikkaampi, ei sellainen tunkkainen.BLT sandwich / PLT-voileipä


pekonia
jäävuorisalaattia
tomaattia
paahtoleipää
majoneesia

Asettele pekonisiivut kylmälle pannulle, ja paista ne rapsakoiksi. Nosta valmiit pekonisiivut kuivumaan talouspaperin päälle. Revi jäävuorisalaatista irtonaisia lehtiä ja siivuta tomaatti mahdollisimman ohuelti. Paahda leivät, ja voitele ne kaikki majoneesilla. Asettele pohjaleiville ensin kerros salaatinlehtiä ja siten tomaattisiivuja. Puolet leivistä, eli kannet, taas päällystetään pekonisiivuilla. Sulje leivät, ja paina niitä hieman kokoon tiivistäen. Kiinnitä tarvittaessa cocktailtikuilla ja leikkaa halutessasi kolmiokerrosvoikkareiksi.

2 kommenttia:

  1. Ompas aivan jäätävän herkullisen näköistä! Vähän on jopa tyhmä olo, kun en ole pekonia aiemmin tajunnut itse sekaan laittaa.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitti Brantti! Pekoni on kyllä ihmeellinen kaveri, ja sopii hämmentävän hyvin leivänkin väliin. En enää yhtään ihmettele sitäkään, miksi tämä leipä on vakiintunut klassikoksi (ja erityisesti suosikki Jenkeissä). :)

      Poista