22.4.2015

Kurkkusalaatti (ei lihiksen väliin)

Tässä salaatissa on kaikki kohdallaan. Rapean raikasta kurkkua, kermaisen pehmeää avokadoa, mausteisia katkaravunpyrstöjä ja paahteisia seesaminsiemeniä. Omien sämpylöiden kanssa ruokaisasta salaatista tuli täysipainoinen viikonloppulounas. Tässä todellakin vaihtelua lautasen reunassa vuosi vuoden perään ujosti hengaileville kurkku- ja tomaattisiivuille!


Postaus on osa Blogirinki-yhteistyötä Kauppapuutarhaliiton kanssa. Vaikka kevät on vasta starttivaiheessa, kotimaiset kasvikset ja vihannekset pitävät aikamoisia bileitä kaupan heviosastolla! Ostosreissulla silmissä suorastaan vilisee sirkkalehtimerkkejä, joka on siis takuu tuotteen sataprosenttisesta kotimaisuudesta.

Meitsin kasvis on kurkku, ja meillä onkin pitkä ja suloinen historia yhdessä. (Jo pikkukersana kurkku oli yksi suosikkinaposteltavistani, ja kyllä olivat vanhemmat monesti ihmeissään, että mihin olivat kurkut kadonneet jääkaapin vihanneslokerosta...) Tässä salaatissa kurkkua suolataan puolisen tuntia, mikä syventää makuja ja poistaa hieman nesteitä, jottei salaatista tulisi liian vetistä. Lyhyt suolaus säilyttää kuitenkin kurkun raikkauden ja rapeuden, eikä lopputuloksella ole mitään tekemistä suolakurkkujen kanssa.


Kotimaisen kurkun kuori ei ole paksu tai kitkerä. Se kannattaa ehdottomasti säilyttää. (Auttaa myös erottamaan kurkut avokadopaloista!)


Kurkku-katkarapu on syystä tai toisesta käytetty ja toimiva yhdistelmä. Ja kolmanneksi mukaan sopii avokado, joka täydentää muita paitsi tekstuurin myös ravitsemuksen suhteen. Ja hei, tsekkaa ihmeessä, mitä kasviskivaa kukkakaali inspiroi vuosi sitten!


Kurkut suolaantumassa.


Kurkkusalaatti

(noin neljälle)

2 kurkkua
2 tl suolaa
4 pientä avokadoa (tai 2 isoa)
2 limeä
oliiviöljyä
mustapippuria
seesaminsiemeniä
200 g isoja katkaravunpyörstöjä
mausteista tai tulista kastiketta (sriracha, worcester, tabasco, tms.)
1 ruukku korianteria

Leikkaa kurkut pituussuunnassa neljäsosiin. Leikkaa pois vetinen keskus (kokin ja apulaisten välipalaksi) ja viipaloi kurkut siivuiksi. Kippaa kurkut siivilään ja mausta suolalla. Jätä tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi, ja huuhtele sitten kurkut siivilässä kylmällä vedellä. Ravista ylimäärävesi pois.

Halkaise, kuopaise ja siivuta avokadot (kurkkujen tekeytyessä). Leikkaa limet lohkoiksi, ja purista muutama niistä avokadosiivujen päälle, jottei hedelmä hapetu ja tummu. Purista loput limelohkot pieneen kulhoon salaattikastiketta varten. Kaada kastikekulhoon suurinpiirtein mehun verran myös oliiviöljyä, ja rouhi päälle reilusti mustapippuria. Vispilöi sekaisin, ja salaattikastike on valmis!

Ota pieni paistinpannu ja mittaa siihen jokunen ruokalusikallinen seesaminsiemeniä. Kuumenna siemeniä välillä pannua ravistellen, ja vähennä lämpöä heti kun siemenet alkavat saada väriä ja tunnet tuoksun. Kaada paahdetut siemenet pienelle lautaselle jäähtymään. Kaada samaiselle tyhjälle pannulle nyt hieman rasvaa tai öljyä, ja kuumenna katkaravunpyrstöt. Mausta ne valitsemallasi maustekastikkeella.

Annos on koontia vaille valmis. Kippaa huuhdellut kurkut isoon salaattikulhoon tms. Kaada päälle sopivasti salaattikastiketta, ja revi tai leikkaa joukkoon reilusti korianteria. Sekoita huolella. Lisää sitten avokadosiivut, mutta sekoita nyt varovaisemmin, jottei tuloksena ole epämääräinen muhju. Asettele lopuksi salaatin päälle katkaravut ja ripottele reilusti paahdettuja seesaminsiemeniä. Tarjoile tuoreen leivän tai sämpylöiden kera!
Ja okei, okei, okei. JOS haluat välttämättä laittaa tätä kurkkusalaattia lihapiirakan väliin, ei sille toki ole minkäänlaista estettä. Oikeastaan meilläkin vikat rippeet syötiin sämpylän välissä, mikä ei lihiskonseptista kovinkaan kaukana ole. ;)


Katkarapu-avokado-kurkkusalaatti.


Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto.

1 kommentti: