17.4.2015

Jauhopeukaloinen vauhdissa: Leipää pöytään!

Viimeaikainen voileipäinnostus on poikinut aktiviteettia myös upstream-prosesseissa. Eli leipää on pojat leivottu. Leipää, sämpylöitä ja patonkejakin. Muoto valitaan käyttötavan ja vision mukaan.


Vaivaamaton leipä patonkimuotoisena!


Ja sen olen kyllä huomannut, että kannattaa tehdä kerralla reilu leipätaikina. Liian pienen taikinan kanssa taistelu vain ärsyttää. Ja isommasta satsista voi tehdä samalla sämpylää ja limppua, vaihtelu kun virkistää. Sitäpaitsi itseleivottu leipä tuntuu musta paranevan pakastimessa. Heti jäähtymisen jälkeen pakastetut omat leivät maistuvat sulatettuina täydellisen tuoreilta, ja jotenkin se koostumus suorastaan petraanuu lyhyessä pakastamisessa. Jännä juttu.

Taannoiset tonnikalapatongit tuli leipaistua vaivaamattoman limpun klassikko-ohjeella, tosin ihan vain pötköinä pellillä paistaen. Tuo ohje on kyllä vuosi vuoden jälkeen toimiva, ja se on tainnut viime aikoina nousta Suomessa uudeksi minihypeksi "pataleipänä". Ja jauhojen kanssahan tuossa voi säätää varsin vapaasti, ties mitä jauhopussia pöllytinkään noihin patonkeihin kevätsiivousmerkeissä.

Alempana tässä postauksessa löytyy taas avokadovoilepien sämpylä- tai vuokaleipäohje. Siitä tulikin erittäin maukas ja rouheinen leipä, siemenet toivat tervetulleen lisän.


Avokadopasta... eikun avokavoleiiiivät! Tämän leivän resepti alla.Ihan vaan leipä tahi sämpylät


1 olut (56.8 cl karhunpoika)
1 ps kuivahiivaa
2 rkl sokeria
4 dl ohrajauhoja
2 tl suolaa
5 rkl siemeniä (mulla hamppu, seesam ja unikko sekaisin)
2 dl talonleipäainesta (tms.)
noin 6 dl talonleipäainesta
0.5 dl öljyä
+ siemeniä tai juustoraastetta pintaan

Kaada huoneenlämpöinen olut kulhoon, ja sekoita siihen kuivahiiva ja sokeri. Jos olet hätähousu, voit tietysti lämmittää oluen hiivan toiminnan nopeuttamiseksi. Sekoita joukkoon ohrajauhot ja sitten myös suola, siemenet ja 2 dl talonleipäainesta tai muuta leipäjauhoksi sopivaa jauhoa tai jauhoseosta. Jätä taikina omiin oloihinsa vaikka vartiksi.

Jatka jauhojen lisäämistä, kunnes taikinan koostumus on kiinteän tahmainen. Lisää sitten öljy, ja jatka vaivaamista kymmenisen minuuttia. Peitä taikina, ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Leivo leiviksi tai sämpylöiksi; mulla tuli yksi siemenillä päällystetty vuokaleipä ja pellillinen juustoraasteella kruunattuja sämpylöitä. Kohota leivonnaiset liinan alla.

Voitele leivonnaiset vedellä, ja paista sämpylät 225-asteisessa uunissa (noin 15 min) ja leivät 200-asteisessa uunissa (noin 40 min).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti