25.4.2015

Höyrytetyt, täytetyt sämpylät (paistinpannulla)

Ylellä pyörii taas Rachel Khoon ruokaohjelma. Tällä kaudella kierrellään ja kokataan Lontoossa, kun taas joskus aikaisemmin homman ytimessä oli Rachelin Pariisin pikkukeittiö.

Rentoa ruokaa Lontoossa -ohjelman jaksot ovat täynnä söpistelyä, mutta tavalla, joka ei ihme kyllä ärsytä lainkaan allekirjoittanutta. Meininki vaan on niin välitöntä ja... söpöä hyvällä tavalla. Sitäpaitsi reseptit ovat poikkeuksetta hauskoja ja oivaltavia, mutta ehdottomasti kotikokin arkeenkin sopivia.


Rachelin innostamana lähdin sitten kokkailemaan aasialaistyyppisiä höyrytetyjä sämpylöitä. Tosin alkuperäisen ohjeen ja telkkarissa vinkatun mukaisesti tein kasvisversion sienitäytteellä. Juudaksenkorvia itselläni, mutta vaikkapa siitake käy mainiosti. Ja näiden höyryttämiseen ei tarvita bambukoria, vaan homma hoituu laakealla paistinpannulla keittämisen ja höyryttämisen hybridinä.

Hyviä, hauskoja ja jotain vähän erilaista! Eikä ollut vaikeaa, ja lopputuloskin näytti jotakuinkin samalta kuin Rachelillä! Aikaisemminkin söpöilijän ohjeet ovat onnistuneet, muistellaanpa vaikka tätä maukasta vuohenjuustokakkua!



Höyrytetyt, täytetyt sämpylät

Muunnelman inspiraationa Rachel Khoon resepti

Sämpylätaikina
3 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1 tl leivinjauhetta
1.5 rkl tomusokeria
ripaus suolaa
1 dl lämmintä vettä

Mittaa kulhoon kaikki kuivat aineet ja sekoita. Lisää vesi ja vaivaa taikinaa muutama minuutti. Kohota kaksinkertaiseksi (noin 45 minuuttia).

Sämpylätäyte
noin 3 dl kuivattuja sieniä (liotettuina)
1 kevätsipuli
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl soijakastiketta
0.5 tl valkopippuria

+ öljyä
+ 5 dl lihalientä
+ paahdettuja seesaminsiemeniä

Liota sienet, ja leikkaa tai saksi ne pienemmiksi paloiksi. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi renkaiksi ja yhdistä sienten, tomaatin, soijakastikkeen ja valkopippurin kanssa täytteeksi.

Jaa sämpylätaikina 4-6 osaan, ja kaulitse palluroista ympyrälevyt. Jaa täyte kullekin lätylle, ja taittele ne varovasti palloiksi. Kohota sauma alaspäin 30 minuuttia.

Kuumenna ISOLLA pannulla öljyä, ja paista sämpylöihin (saumapuoli alaspäin) rapsakka väri pohjaan (pari minuuttia). Kaada pannuun sitten kuuma lihaliemi, ja peitä pannu tiiviillä kannella. Anna porisevan liemen höyryttää pullat kypsiksi (noin 40 minuuttia). Ripottele päälle seesaminsiemeniä.

1 kommentti:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista