1.3.2015

Tonnikala-makaronilaatikko (myös heikkohampaisille)

Meillä kaikilla on näitä "oon aikonu jo niiiin kauan tehdä tätä" -reseptejä. Mutta aikamoiset pohjat vetää oma tarinani tonnikala-makaronilaatikon kanssa. Kyseessä on siis simppeli suosikkiruokani vuosien takaa. (Äidin tekemänä tietysti.) Ja ainoastaan sellaiset kymmenisen vuotta olen aikonut sitä tehdä itsekin...


Ei tarvitse kuvan myötä kysellä, miksi makaronilaatikkoa tavataan
lähinnä arjen kotiruokana ja vähemmän juhlabanketeissa...

No parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Nyt ryhdistäydyin makaronilaatikon tekemiseen, kun pussin kyljessä oli mitat pelkästään uunikypsennystä vaativaan versioon. Saamattomuuteni nimittäin johtunee pääasiassa siitä, etten millään malttaisi ensin keitellä ja sitten uunittaa about mitään ruokaa...

Keittämättä valmistuva makaronilaatikko on kuitenkin koostumukseltaan vähän erilainen. Makaronit kun haluavat ryhmääntyä vuoan pohjaan eikä niiden muotokaan säily erityisen irtonaisena. Luulin rukiisen pastalaadun tarjoavan ronskimpaa purutuntumaa, mutta luulin väärin. Pehmeetä touhuu!


Lunastiko tonnikalamakaronilaatikko odotukset ja lupaukset? Oli kyllä herkullista ja pehmeän turvallista, mutta kultaisissa muistoissa vielä parempaa! Currya pitäisi olla enemmän myös. Ja kyllä makaronit saisivat olla irtonaisempia. Pitänee tilata äiti tekemään tätä taas pitkästä aikaa. :D Oppis nuorempi polvikin tavoille...


Tonnikala-makaronilaatikko


1 ps (350 g) ruismakaronia
2 prk tonnikalaa
2 tl currya
1 tl paprikajauhetta
1/3 tl valkopippuria
2 kanaliemikuutiota
1 l maitoa
3 munaa
juustoraastetta (minulla 50 g parmesania)
(kirsikkatomaatteja)

Kaada keittämättömät makaronit mahdollisimman laakeaan uunivuokaan. (Mitä korkeampi paistoastia, sitä tiiviimpi pohjamakaronikerroksesta tulee.) Kippaa tonnikala kulhoon, ja mausta se currylla, paprikajauheella ja valkopippurilla. Sekoita maustettu tonnikala ilmavasti makaronien kanssa sekaisin.

Valmista sitten munamaito tonnikalalta vapautuneessa kulhossa. Kuumenna desi tai pari maitoa, ja liuota siihen kanaliemikuutiot. Kaada hieman lisää maitoa, jotta seos viilenee. Riko ja vatkaa munat maidon joukkoon, ja lisää vielä loputkin maidot. Kaada tasainen munamaito paistovuokaan. Ripottele päälle juustoraaste ja paista 200-asteisen uunin alatasolla tunnin verran.

(Laita samalla halkaistut, leivinpaperille levitetyt kirsikkatomaatit uuniin kuivumaan. Noin puolisen tuntia makaronilaatikon kanssa riittää, älä siis polta tomaatteja. Voit myös jättää ne toiseksi puolituntiseksi nollaan käännettyyn uuniin, kun makrulaatikko on sieltä poistunut.)


Lisukkeena aurinkokuiv... uunikuivattuja kirsikkatomaatteja.
Nämä todellakin kaipaavat makujen tiivistämistä tähän aikaan vuodesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti