17.3.2015

Empanadas (ja kevätmessulippujen arvonta!!!)

Empanada on lihapiirakan ja -pasteijan latinoserkku. Piirakkataikinaan nätisti kääritty ja rypytetty hässäkkä. Täytteessä voi olla aika lailla mitä vain, mutta oma suosikkini on ehdottomasti kana.

Mutta kanaempanada ei todellakaan ole mikään broilerinjauhelihapiilo, vaan taikinakuoren sisuksiin kuuluu upottaa maukasta nyhtölaatuista kanaa, keitettyä kananmunaa, muutamia rusinoita ja ehkä vielä hieman perunaakin. Kuulostaa sen verran arveluttavalta, etten ehkä olisi kuvauksen perusteella moista koskaan viitsinyt maistaakaan. Mutta ulkomaan reissuissa ensikosketukset näihin piiraisiin on tullut rempseällä katuruokatyylillä, jossa välipalavalinnat perustuvat safkan ulkonäköön ja "beef or chicken" -tason informaatioon.


Kotona empanadat onnistuivat erinomaisesti. Siitäkin huolimatta, että taikinan nätti nypyttäminen olisi ollut helpompaa, jos en olisi pelleillyt täysjyväjauhojen ja karkeiden maissijauhojen kanssa. Rusinoiden ja kananmunalohkojen levottoman kuuloinen yhdistelmä toimii. Siinä on kyllä kombo, jonka analysoimisen ajatuskin saa aivot nyrjähtämään. Parempi olla lähtemättä niille poluille ollenkaan...

Ja hei, vielä ehtii osallistua kevätmessulipuista kisailuun!Empanadas

(noin 20 kpl / 3 pellillistä)

Kuoritaikina
7 dl jauhoja (mulla joukossa myös täysjyvää ja maissia)
1 muna
100 g voita tai margariinia
175 ml maitoa
0.5 tl suolaa

Mittaa kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja hurista kokkareiksi. Painele taikina palloksi työtasolla, ja kelmuta sitten levymuotoisena jääkaappiin viilenemään. (Toki taikinan voi valmistaa käsinkin.)

Broileritäyte
3-4 broilerin reisikoipea (marinoituja)
chilimausteseosta tai muuta vastaavaa
2-3 kovaksi keitettyä munaa
rusinoita
1 muna (valkuainen liimaksi, keltuainen voitelua varten)

Kypsennä broilerinkoivet uunissa. (Meitsin ohjeet nyhtökanaan: kanat paistopussissa uuniin, ja uuni lämpemään 200 asteeseen. Kun lämpö on saavutettu, ruuvataan asteiksi 150 ja kypsennetään tunti. Sitten madalletaan lämmöksi 100 ja kypsennetään toinen tunti.) Nyhdä ja revi kypsä broilerinliha, ja mausta sitä vielä hieman sopivalla maustekombolla (chiliä, jeeraa, paprikaa, oregaoa, jne.). Pilko kananmunat lohkoiksi.

Kaulitse ja leikkaa kuoritaikinasta pyörylöitä, ja täytä seuraavasti: reilu annos broileria, yksi kananmunalohko ja noin viisi rusinaa. Voitele taikinapyörylän reuna valkuaisella, ja liimaa reunat yhteen. Puolikuun muotoinen empanada koristellaan vielä haarukanpainannalla tai nypyttämällä reuna söpösti (googleta folding empanadas). Asettele empanadat pellille leivinpaperin päälle ja heitä jääkaappiin odottelemaan paistoa.

Voitele leivonnaiset keltuaisella (jos valkuaista jäi yli, sekoita sekin voitelumatskuksi). Paista jääkaappiviilenneitä kavereita 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.

Yhden reissuempanadan löysin matkavalokuvistakin.
Bolivialainen empanada Genevessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti