16.2.2015

Uusi vuosi ja vanhat kujeet: Piimäskonssit

Tipattoman tammikuun sijaan vietin näemmä blogipostauksista vapaata alkuvuotta. Kyse ei kuitenkaan ollut uudenvuodenlupauksesta saati ulkopuolisesta interventiosta! Sen sijaan alkuvuosi on pitänyt sisällään aikaavieviä työreissuja, pitkään voimia verottaneen flunssan sekä kauan odotetun lomamatkan. (Luojan kiitos että kaksi jälkimmäistä eivät ajoittuneet ollenkaan päällekäin!) Näissä kuvioissa omat kokkailut ovat jääneet kovin vähäisiksi eikä vapaa-ajasta ei ole riittänyt blogipäivityksiin. Mutta nyt tuntuu siltä, että virtuaalikeittokirjalle voisi taas vähitellen liietä resursseja. :)


Ja mikäpä sen parempi pehmeä lasku bloggaukseen, kuin skonssit. Hah, no uutuusarvona näissä on hieman erilainen piimätaikina ja monitoimikoneen käyttöön turvautuva valmistusmenetelmä. Lisäksi puolet jauhoista ovat kuiturikasta ohraa. Maustamisessa käytin Hershey's-brändin kanelihippuja (cinnamon chips), joita ei kyllä valitettavasti löydy suomalaisesta tavan marketista. Viimeksi toin näitä luontevasti Jenkeistä (kaneliskonssi lymyää täälläkin), mutta tämä erä löysi kotikeittiööni Dubaista. Suklaahippuja muistuttavat kanelinapit ovat ihan levottoman hyviä, ja aika levoton on kyllä niiden valmistusainelistakin, jota olen mielummin lukematta. :D

Piimäpohjainen skonssi oli tällä kertaa erityisen rapeapintainen ja onnistunut munainnovaation vuoksi. Fiksu leipuri kun ottaa talteen noin ruokalusikallisen verran munanvalkuaista ja dumppaa loput skonssitaikinan uumeniin. Valkuaisvoitelu on minusta vielä maidolla voitelua parempi ja nätimpi kikka, jota suosin myös pullien ja leipästen kanssa.




Piimäskonssit

(8 kpl)

2.5 dl vehnäjauhoja
2.5 dl ohrajauhoja
1 rkl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
3 rkl voita tai margariinia
2 tl vaniljasokeria
1.5 dl piimää
1 muna
1 dl (kaneli)suklaahippuja*

Valmistaminen monitoimikoneessa: Mittaa jauhot, leivinjauhe ja suola koneeseen, ja pyöräytä sekaisin. Lisää sitten rasva pieninä möykkyinä, ja survaise taas kone pyörimään. Taikinapohja on nyt tasaista hiekkamurua. Mittaa koneeseen vielä vaniljasokeri, piimä ja muna, mutta jätä hieman munanvalkuaista talteen voitelua varten. Aja taikina monitoimikoneessa huolella mutta nopeasti sekaisin "murumassaksi". Kumoa massa pöydälle ja kippaa sekaan suklaahiput. Painele taikina kiinteän tasaiseksi ja muotoile sitten pyöreäksi levyksi. Voitele levy valkuaisella, ja leikkaa se kahdeksaan osaan eli sektoreiksi. Erottele sektorit leivinpaperille, ja paista skonsseja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

*Skonssien maustamiseen käy desilitra mitä tahansa makeaa lisuketta: suklaarouhetta, rusinoita tai vaikka papaijapaloja. Mikäli jätät sattumat pois tai käytät jotakin ei-niin-makeaa höystettä, lisää taikinaan 0.5 dl sokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti