10.12.2014

Takuuvarma ja taivaallinen taatelikakku

Joulun suosikkeihin kuuluu ehdottomasti taatelikakku. Hakkaa mennen tullen jotkut hölmöt joulutortut, joihin minulla on pitkä viha-rakkaussuhde. Tähtitorttujen leivonta kyllä on mitä perinteisin joulusesongin puuha, johon on kiva ryhtyä vuosi vuoden jälkeen. Mutta se maku... Se ei vaan iske omaan makupalettiini. Vaikka luumumarmeladiin kohdistuvat antipatiat ovat iän myötä hälvenneet, ei torttutaikinan ja luumun kombo kertakaikkiaan jaksa innostaa. Mutta taatelikakku, se onkin ihan eri juttu.

Teema-mukissa paistettu minitaatelikakku. Astiasarjahan on uuninkestävä!

Ja sellaisille tiedoksi, jotka eivät taatelikakkua ole leiponeet: tämä taikina on ehkä jopa piparitaikinaa parempaa! (Eli kannattaa kaapia taikina vuokaan rennolla kädellä, jotta jää hieman raakaa maisteltavaakin.) Se on se tahmataatelien taivaallinen siirappisuus! Yummies! Älä silti antaudu ihan pelkästään raakakakun lumoihin, sillä eipä maistu hullummalle se uunista tupsahtava tuotekaan! Termin kuivakakku käyttö tämän leivonnaisen yhteydessä osoittaa erinomaisen kehittynyttä huumorintajua ja käänteispsykologista lähestymistapaa.

Taatelikakun enemmän tai vähemmän tuunattuna reseptinä (versiot mallia 2010 ja 2012 ovat nekin tallessa) hyödynnän tänä vuonnakin Dansukkerin ohjetta. Ja myös tänä vuonna jaksan epäillä, että vaniljasokerin mitta on tee- eikä ruokalusikallisia... Pojat, korjatkaa jo se ohje siellä! :D Tämän vuoden erikoisuuksia olivat kai tuunaamattomuus sekä voin käyttö (aiemmin margariinilla). No, kyllä sen eron huomaa voin eduksi tällaisessa leivonnaisessa, vaikka tosi-hyvän ja tosi-tosi-hyvän välinen vertailu on melkein turhaa, kun tyytyväinen olet joka tapauksessa. Eli pistä sitä mitä jääkaapista löytyy tai mille on myöhemminkin käyttöä.


Jostain syystä se oli pakko puolitta... Siis kolmasosittaa...

Jouduin käymään taateliostoksilla kahdesti. Ensimmäiset taatelit haisivat bensalle (hyi helv...), ja öljyvaltiosta kai ne olivatkin peräisin. No, minulla meni taatelimerkki kertaheitolla vaihtoon... Vähemmän taateleihin koukkuun jäänyt olisi ehkä pistänyt taatelit kokonaan boikottiin.


Taatelikakku

Dansukkerin resepti lähes tuunaamatta

1 pkt (250 g) prässättyjä taateleita
1.5 dl vettä
1.75 dl sokeria
150 g voita
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
3.5 dl vehnäjauhoja
1.5 tl leivinjauhetta

Paloittele taatelit kattilaan, ja tarkista ettei joukossa ole kivenpalasia. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi, ja anna porista hissukseen viitisen minuuttia. Nosta kattila liedeltä, lisää kuutioitu voi, ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi. Lisää vaniljasokeri ja munat puuhaarukalla sekoittaen. Lisää sitten myös keskenään sekoitetut kuivat aineet kattilaan, ja kaada taikina voideltuun vuokaan. Paista 170 asteessa noin tunti. Odota vartti ennen vuoasta kumoamista. (Myös muffineiksi paistaminen toimii, jolloin paistoajan voi puolittaa.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti