20.12.2014

Kaalikeitto, eli se syksyisempi soppa

Ohimenneenä syksynä sesonkiin kuuluvat kaaliruoat pääsivät unohtumaan, mistä kaiketi johtuu se, että nyt yhtäkkiä alkoi tehdä mieli lämpöistä kaalipataa. Ja onhan tuo säätyyppikin ollut talvisen sijaan vielä aivan syksyn oloinen. (Silti jaksan vielä toivoa pientä lunta jouluksi...)


Kaalikääryleet, kaalilaatikko ja kaalikeitto ovat kaikki mukavan lämmittäviä kotiruokia. Suosikkini lienee ehkä jauhelihalla ja rusinoilla höystetty patamainen kaaliruoka! Nyt kaali silppuutui kuitenkin suikaleiksi simppeliin keittoon, jossa pientä punerrusta tuo tomaattipyre.

Monen kaaliruoan kaveri on monestakin syystä kumina, jonka tiedän jakavan mielipiteitä. Itse olen kohtuullisen kuminankäytön kanssa ok (varsinkin hyvässä leivässä se on erinomainen lisä), mutta toisinaan se ei minullekaan oikein maistu. Kaalisoppaan kumina sopii mainiosti, mutta sen voi huoletta jättää poiskin, ja itselläni tuli mieleen, joskosen korvaisi seuraavalla kertaa fenkolinsiemenillä.Kaalikeitto eli syyssoppa


750 g keräkaalia
1 l vettä
1 lihaliemikuutio
5 maustepippuria
5 viherpippuria
1 tl kuminaa
1 rkl soijaa
2-3 rkl tomaattipyrettä

Pilko kaali ohuiksi suikaleiksi, mikä käy helpoiten monitoimikoneella. Kuullota sitten kaalisuikaleita padassa pehmitellen. Lisää vesi, liemikuutio, pippurit ja kumina, ja anna keitoksen porista pienesti noin 25 minuuttia. Valmista on kun kaali on kypsän pehmeää. Lisää lopuksi vielä soija ja tomaattipyre, ja tarkista suolan määrä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti