12.11.2014

Tuunaamaton tiikerikakku (isukille)

Isänpäivänähän pitäisi kuulostella isän toiveita? Ja lahjan tarkoitus olisi olla ennemminkin päivänsankarin kuin lahjanantajan näköinen? Toisen tossuihin astuminen ei kuitenkaan ole aina ihan helppoa, ja ajattelevainenkin saattaa olla pulassa. Isänpäivä on tyyppiesimerkki näistä, mutta onni onnettomuudessa, että isät tuppaavat olemaan kovin ilahtuneita myös niistä villasukista ja hörhelökuppikakuista, vaikkeivät ne olisikaan olleet faijan ykköstoiveita!


Meillä isää muistetaan vuosittain korteilla ja kakulla, yleensä juhlavalla täytekakulla. Ja enpä muista, että leipuriväkemme olisi koskaan pyyhkeitä saanut, päinvastoin. Mutta tällä kertaa isälle paistettiin tiikerikakku. Arkista ja tavanomaista? Tylsää ja vanhanaikaista? Juttu meni kuitenkin niin, että joskus kuluvan vuoden alkupuolella isä tuli sivulauseessa viitanneeksi tiikerikakkuun. Ja rivien välistä saattoi lukea, että isää kurmootti, ettei hänen herkkuaan oltu aikoihin nähty kahvipöydässä.

Näppärä tytär tietysti pisti isän lausahduksen korvan taakse, ja keikautti tiikerikakun isänpäiväkahveille. Ja reseptinä toimi jo aika montaa sukupolvea palvellut ohje. Melko nostalgiset fiilikset… Tätä meillä syötiin usein lapsuusaikojeni juhlanvietossa… Ja vaikka ainakaan meidän faija ei takuulla koskaan ole oudommallekaan leivonnaisviritelmälle irvistellyt, oli tämänkertainen isänpäivätiikeri kyllä täsmätuote.


Meidän suvun resepti. Idioottivarma, huippuherkullinen ja iso kakku. Paljon jauhoja ja vähän leivinjauhetta, rakenteeltaan melko tiivis. Kohoaa vuoassa komeasti, ja paistaessa yläosaan tulee kauneusvirheenä ja tavaramerkkinä aina railo.


Tiikerikakku

(Isoin, paras ja perinteisin)

250 g margariinia
3.5 dl sokeria
4 munaa
5.7 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0.5 dl maitoa
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

Sekoita pehmeä margariini ja sokeri vispilällä. Vatkuta joukkoon sitten munat yksi kerrallaan. Sekoita leivinjauhe jauhoihin, ja kääntele koko homma tasaiseksi taikinaksi. (Kaltaiseni laiskajaakko mittaa jauhokeon suoraan sinne samaan leivontakulhoon. Ja leivinjauhe päälle, jota sitten voi lusikalla sohia sekaisin jauhojen kanssa ennen koko taikinan sekoittamista.) Lisää lopussa vielä maito.

Jaa taikina 50-60 ja sekoita toiseen osaan kaakaojauhe ja siihen hieman isompaan vaniljasokeri. (Kaakaopuolikkaaseen voi lorauttaa vielä maitotilkan, jotta koostumus on vaalean kanssa yhtä notkea.) Voitele ja jauhota rengasvuoka, ja lusikoi taikina siihen kerroksittain: vaalea, tumma, vaalea, tumma ja vaalea. Paista 175-asteisessa uunissa tunnin verran, ja varmista kypsyys puutikulla.

Anna kakun olla vuoassa 10 minuuttia, ja kumoa se vasta sitten. Näin kakku irtoaa huolettomasti. Anna jäähtyä, ja tarjoile mieluusti vasta seuraavana päivänä. Pakasta osa pahan päivän varalle!


2 kommenttia:

  1. Tiikerikakku on aivan parasta. Itseasiassa mekin keskustelimme isänpäivän aikoihin siitä, että monesti isä, isoisä ja isoisoisä voivat kaivata jotain perinteistä ja selkeän makuista. Maut menneisyydestä nostavat usein mieleen mukavia muistoja ja maku on tutun turvallinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu:Nimenomaan noin! Tilannetaju on tärkeä taito, ja onhan se kiva itsellekin kaikkien tuunailujen ja uutuussäätöjen vastapainoksi paneutua välillä perinteiselle linjalle. Tunnelman luominen (yhteisten) makumuistojen avulla... priceless! :)

      Poista