15.11.2014

Suolaiset muffinit: se mehevin ja nopein reseptipohja

Tämä muffiniohje on variaatio monen blogin kautta kiertäneistä ja matkalla myös kivasti tuunautuneista Saara Törmän aamiaismuffineista. Alkuperäistä reseptiä en ole nähnyt, mutta olennaista on leivonnaisten huippunopea valmistaminen (vaikka sinne aamiaispöytään). Näitä tehdessä uuni pitää todellakin laittaa kuumenemaan jo ennen kuin alat kaivelemaan taikinakulhoa sieltä kaapista!


Muffwich (muffin + sandwich). Eli voileipämäisesti täytetty muffini.
Vaativa viimeistely tarvinnee kuvallisen vaiheohjeen.

Meitsin muffinit valmistuivat kuitenkin iltapalalle. Jauhoina käytettiin ohraa ja nesteenä jugua. Juustoraastetta ei valitettavasti ollut, mutta makua ja lisäluonnetta mehevät muffarit saivat auringonkukansiemenistä ja kaakonibseistä. Niin, siis ei kuitenkaan molempia samaan muffiniin, vaikka ei kai sekään synti olisi!

Näiden muffinien rakenne on mainion mehevä, mistä kiitän soodaa. Oman kokemukseni mukaan kaikki leivonnaiset, joiden kohotus on hoidettu soodalla, onnistuvat tässä suhteessa! No, siellä missä on soodaa, on usein myös jugurttia, kermaviiliä tai muuta hapanmaitotuotetta. Ja nehän myös tuovat kosteutta. Eli meniskö pointsit sinne? Vai onko se nimenomaan hapanmaitotuotteen ja soodan yhteisvaikutus, joka mehevöittää? Niin paljon kysymyksiä...


Paperivuoista parhaita ovat nämä ryhdikkäät. Ja tämä kuosi on muuten tismalleen sama kuin takissa, jossa meikäläinen ulkoili noin viisivuotiaana!

Ilman juustoraastetta tms. muffinit jäävät maustamattomiksi, ja siinä missä ensimmäisen nappaa uunilämpöisenä sellaisenaan mutusteltavaksi, toisen kanssa saatat kaivata jotain ekstraa. Meillä muffinit sahattiinkin puoliksi, ja väliin pistettiin maun mukaista levitettä. Voi ja maustetut tuorejuustot ainakin todettu toimiviksi!


Mehevät suolaiset muffinit

(Ei enää muista montako tuli...)

3 dl ohrajauhoja (tai mitä jauhoja tykkäät pölistellä)
1.5 dl isoja kaurahiutaleita
1.5 tl soodaa
1 mm suolaa
3 dl maustamatonta jugurttia
3 rkl oliiviöljyä
+ siemeniä, kaurahiutaleita tai vaikka kaakaonibsejä

Mittaa kuiva-aineet kulhoon, ja sekoita ne keskenään. Lisää vielä jugu ja öljy, ja sekoittamisen jälkeen voitkin jo lusikoida taikinan muffinivuokiin. Ripottele päälle siemeniä, kaurahiutaleita tai kaakaonibsejä, eli mitä nyt keittiöstäsi löytyy ja mieli tekee. Muffinit kysyvät 200-asteisessa uunissa 15-20 minuutissa.Tältä se sitten näyttäis, jos leivottais sarjakuvissa.
Komiikkaa ja satumaisia käänteitä keittiössä monesti riittääkin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti