22.11.2014

Piparipullat... eikun joulusämpylät

Jos uusi vuosi on lupausten aikaa, onko loppuvuosi armollinen töpsähdysten, repsahdusten ja muun löysäilyn suhteen? Oli miten oli, jääkaapissa kiltisti asustavalle hapanjuurelleni on käynyt juuri noin. Siellä se notkuu lasipurkissaan edelleen, mutta en muista milloin olisin sitä viimeksi ruokkinut... Päinvastoin olen vältellyt koko asian ajattelemista, koska harmittaa sen laiminlyönti ja käyttämättömyys. Kauppareissulta palatessa purkin eteen on helppo nakata jotakin peittävää... Poissa silmistä, poissa mielestä. Ehkäpä olisi hankkiutua tuosta raukasta eroon. :(


Leivän leipominen onnistui siis tällä kertaa tuorehiivalla kohottaen, ja hämmentävän hyvin onnistuikin. Marraskuu on jo niin pitkällä, että pikkujoulukausi ja glögikarkelot innostavat suuntaamaan kohti talvisia ja jouluisia makuja. Siispä piparkakkumaustetta leipätaikinaan! Ja reilusti taatelia! Tuloksena upeasti piparintuoksuinen tupa ja sopivasti makeat joulusämpylät.

Käytin jauhoina Töllin Myllyn sämpyläjauhoja, jotka koostuvat täysjyvävehnästä. Kyseessä on pikkuinen myllyosuuskunta Pusulasta, ja mylly sijaitsee idyllisessä kulttuurimaisemassa. Ihan mahtava vierailukohde varsinkin kesällä mutta myös talvella. Etenkin myyjäisten tai muiden tapahtumien aikaan siellä riittää ihmeteltävää ja ihasteltavaa sekä lapsille että aikuisille. Kannattaa ehdottomasti poiketa, jos liikkuu lähiseudulla.


Piparkakkusämpylät ovat kauniin tummanruskeita, ja niiden koostumuksesta tuli poikkeuksellisen hyvä. Kuori on nimittäin paahteisen rapsakka, ja sisus hyvän kohotuksen ansiosta ilmava suuresta taatelilastista huolimatta. Mainiota vaihtelua aamupalapöytään puuron tilalle. Päällä maistuu ihan vain levite tai lisäksi juustosiivu. Illalla näillä voi herkutella vaikkapa herkullisen homejuuston kanssa. Ja ehkä lasi punkkua, glögiä tai vaikka punaviiniglögiä...


Piparisämpylät / joululeipä


5 dl maitoa*
50 g tuorehiivaa
250 g kuivattuja taateleita (se prässätty tiiliskivi)
2-3 tl piparkakkumaustetta
1 tl suolaa
sämpyläjauhoja**

Lämmitä neste, ja lisää hiiva. Kuutioi taateliharkko pieniksi palasiksi ja nakkaa sekaan. Aloittele jauhojen lisääminen, mutta ota aikalisä kun seoksen koostumus on tyyppiä "paksu puuro". Lisää nyt suola, ja jätä taikina oleilemaan hetkeksi liinan alle (eli anna jauhojen ja taatelien imaista itseensä nestettä). Palaa sitten taikinan pariin, ja lisää jauhoja ja etene vaivaten kunnes tuntuu hyvältä. Työnnä sitten liinalla peitetty kulho uuniin, jota olit äsken lämmittänyt pienimmällä teholla ihan pikkupikku hetkisen (nyt tietysti virta pois päältä).

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, on aika ryhtyä leipomaan. Pyörittele sämpylöitä tai pieniä leipäsiä, ja asettele ne leivinpaperoidulle pellille tai kahdelle. Peitä taas liinalla, ja palauta taikinalapsoset haaleaan uuniin kohoamaan.

Paista leivonnaiset 200-asteisessa uunissa, reilut sämpylät ottavat noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys koputtamalla sormella sämpylän pohjaa. Rapsakan napakka kumina vakuuttaa kypsyydestä.* Niksi-Martta muistuttaa: Jos jääkaapissa on männäviikon kokkailusta ylijäänyt reilu vispikermadesi, muttei yhtään maitoa, et tietenkään ammu kauppaan maito-ostoksille. Vaan käytät sen kerman ja jatkat vedellä. Ei hävikkiä!

** Meitsin sämpyläjauhot olivat täysjyvävehnää, mutta sä käytät just sitä omaa suosikkilaatuasi ja esim. marketin sämpyläjauhoseokset tai grahamjauho toimivat.Piparisämpylät on tämän vuoden joululeipä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti