18.10.2014

Nättiä ruokaa: Punajuurifalafelit

Punajuurifalafelit on tyyppiesimerkki ruokaohjeesta, johon ihastun ensinäkemällä. Hauska, helppo ja näyttävä annos. Ei tarvitse kuin repäistä ohje lehdestä, ostaa puuttuvat ainesosat ja ryhtyä kokkaamaan.

Liian usein nuo reseptiliput ja -laput jäävät kuitenkin vain seilaamaan ympäri kämppää ilman että niihin ehtisi koskaan tarttua...


Punajuurifalafelien suhteen olin kuitenkin päättäväinen. Näitä tehdään heti! Ja olivat muuten aikas hyviä. Osasin jopa paistaa ne hienosti pannulla, vaikka minä + paistinpannu + pihvit/pullat on perinteisesti erittäin huono yhtälö. En vaan tykkää tai osaa. Tai pahimmillaan molemmat mättää...

Sitäpaitsi uunissa tulee paremman makuisiakin! Seuraavat kikherneviritykset eli falafelit (punajuurella tai ilman) tekeytyvät luultavasti taas turvallisesti uunissa! Ja voi herranjestas, katsokaa miten söpösti olen jo monen monta vuotta sitten blogannut kikhernepyörykät!


Punajuurifalafelien alkuperäinen lehtileikeresepti oli siis Pirkan (10/2014), ja toteutin sen pienin muutoksin. Punaiset kikhernepullat tarjoiltiin omien pikkuperunoiden sekä ruohosipulilla, suolalla ja pippurilla maustetun jugurtin kera.


Punajuurifalafelit


1 pkt kikherneitä (pkt = 380/230 g)
0.5 prk punajuurta mausteliemessä (prk = 700/470 g)
1.5 tl juustokuminaa
2 mm valkosipulijauhetta
2 mm suolaa
mustapippuria
1 muna
1 dl korppujauhoja

+ korppujauhoja ja seesaminsiemeniä pintaan
+ öljyä paistamiseen

Huuhdo ja valuta kikherneet, ja valuta myös punajuuret. Surista ne monitoimikoneessa karkeaksi massaksi. Lisää mausteet ja muna, ja surauta vielä kertaalleen. Sekoita sitten joukkoon korppujauhot.

Pyörittele falafelmassa pyöreiksi palluroiksi, ja kieritä ne korppujauho-seesaminsiemenseoksessa. Kuumenna öljyä pannulla, ja kypsennä falafelit niitä välillä käännellen. Valmista on noin 12-15 minuutin paistelun jälkeen.



Etualalla korppujauhoissa ja seesaminsiemenissä ennen paistoa pyöritellyt pullat.
Takana pinnoittamattomat, joskin muutaman murusen magnetoineet versiot.

6 kommenttia:

  1. Punajuurifalafeleissasi on kivan punainen väri.Kun itse postasin sellaisista pari vuotta sitten,olivat ne kalpeamman väriset.Ehkä tuo purkkipunajuuri antoi enemmän väriä;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jael: Olivat kyllä upean purppuraisia! Värin kannalta on iso merkitys tuolla punajuuren ja kikherneen suhteella (ja mahdollisilla muilla käytetyillä aineksilla). Ja ilman muuta riittävällä vapaa-ajalla siunattu himoruoanlaittaja keittelisi sekä kikherneet että punajuuret kypsiksi ihan itse säilykkeisiin turvautumisen sijaan. :D

      Poista
  2. Oih, kuullostaa ja näyttää herkulliselta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ssiiri, nämä söpöt ja maukkaat pallurat ovat iloruokaa! ��

      Poista
  3. Mä käytän punajuurta lihapullissa aina, mutta falafeleihin en ole tullut ajatelleeksi sitä laittaa. Kuullostaa jännältä yhdistelmältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia: Missä muodossa laitat punajuuren lihapulliin? Kypsäna tai raakana raastettuna ehkä? Itseänikin huvittaisi kyllä kokeilla punajuurilihapullia tai muita Lindströmin pihvin tyyppisiä palluroita. Lähinnä on arveluttanut monien reseptien raastamistouhut, joiden pelkäisin sisustavan keittiön pinnat ihan uuden värisiksi... ;)

      Poista