4.10.2014

Jalapenomaissileipä

Maissileipä (cornbread) on taivaallista. Olen jankuttanut sen ihanuutta jo aiemminkin, ja corn bread valmistuu myös kotikeittiössä aivan hävettävän helposti. Tuossa ensimmäisessä postauksessa jaarittelen myös siitä kuinka itse tutustuin maissileipään Jenkeissä. Ja kotosalla siitä on tullut leivottua esimerkiksi cheddarin makuista versiota.


Yksi tyypillinen maissileivän variaatio on piilottaa joukkoon jalapenorenkaita. Tämän turmiollisen pikantin lisän viritin nyt piimään leipomaani maissileipään. Josta muuten tuli tähän mennessä paras maissileipä. (Kaikkihan on aina parempaa viimeisimmällä tuunauksella?)

No, tämä corn bread oli toki priimaa piimän ja jalapenojen ansiosta, mutta isoin kiitos menee maissijauhoille. Karkeat polentajauhot käyvät leivän leipomiseen hyvin, mutta minullapa oli erikoisen karkeaa kivijauhatusta ihan sieltä kaiken pahan alkulähteiltä. Amerikan Yhdysvalloista. Chicagosta.Amerikkalaiset, karkeimman laadun maissijauhot antoivat leivälle mahtavan rakenteen. Karkea purutuntuma mehevässä leivonnaisessa. Ja ihan täynnä makua. Vähän pitkä matka pelkästään jauho-ostoksille lähteä, mutta jos tulee vastaan, älkää arkailko investoimasta näihin: Coarse Grind Cornmeal (Bob’s Red Mill)


Maissileipä - Cornbread

(1 c = 237 ml)

1 c karkeita maissijauhoja (vaikka sitä polentaa sitten)
1 c täysjyvävehnää (graham on riittävän sama myös)
3 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa

1 c piimää
1 muna
50 g voisulaa
iso kourallinen jalapenosiivuja

Mittaa kuivat ainekset kulhoon, ja sekoita ne vispilällä sekaisin. Kaada päälle piimä, riko muna ja vispilöi niiden ohella voisulakin kuivien ainesten joukkoon. Älä jää vaivaamaan, mutta kääntele vielä ne jalapenot taikinaan, ja kaavi se sitten pyöreään mutta mieluummin neliskulmaiseen piirakkavuokaan (jonka olet voidellut huolella). 220-asteinen uuni paistaa leivän kullankeltaiseksi ja kypsäksikin noin 25 minuutissa. Käy kimppuun välittömästi!

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä! Itse olen tehnyt tähän asti vain maissimuffinsseja, mutta ehkä nyt voisin itsekin kokeilla tehdä maissileipää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heavenly bakings: Kannattaa ehdottomasti testata maissileipääkin. Muffinit ovat takuulla myös herkkuja, mutta isompaan muotoon leivottuna corn bread saa ehkä vielä (pidemmän paistoajan vuoksi) rapsakammat ja maukkaammat paistopinnat. :)

      Poista