14.9.2014

Uunidonitsit ja yks olut!

Meitsi alkaa treenaamaan jo vappua varten. Munkinpaistoa en toki uskalla ruveta edelleenkään harjoittelemaan, mutta viimeisimmän leivontasession jäljiltä repertuaariini kuuluvat uunidonitsit!


Pikkusuupaloja.

Uunissa paistettavien donitsien ohjeen olin aiemmin kirjoitellut ylös suloisesta Lunni leipoo -blogista. Oman twistini donitseihin lohkaisin käyttämällä leivontanesteenä olutta. Inspiraationa tähän toimi Punavuorigourmet-blogista tutun Anikó Lehtisen vasta pantu ja painettu Yks olut! -olutkirja (WSOY 2014).

Käytännöllinen, helposti lähestyttävä ja silti todella tietopitoinen opus! Anikó on onnistunut loistavasti paketoimaan iloisen otteensa tähän kirjaan, jossa oluen ja ruoan yhdistely on näkyvässä roolissa. Älyttömän hyviä vinkkejä siitä millaiset maut lasissa ja lautasella toimivat yhteen! Ja rohkaiseva asenne uusien suuntien kokeilemiseen.


Olutkirjan jälkkäritekstit siis saivat mieleen vision olutdonitseista. Ja onhan se erittäin loogillista hyvät ystävät: donitsit on melkein kuin munkkeja, munkit panee olutta luostarissa ja meiltähän löytyy jääkaapista tätä luostarityyppistä vehnäolutta! Tarvitaanko enemmän aasinsiltoja?

Ja tuli muuten hyviä donitseja. Oluen kyllä tunnistaa leivonnaisesta, ja se tuo siihen todella kivan aromin! Minidonitsit paistuivat Ranskasta raahatussa silikonivuoassa. Tai no, myyntinimike oli kyllä minisavariinivuoka. Ehkä nähdään joskus pikkuisia savariinejakin! Kuorrutuskokeiluissa oli sekä au naturel että suklainen makea tuorejuusto. Ja vähän hasselpähkinää! Om nom nom.


Tekeillä ja valmiina. Ja huomatkaa (uunikuva) kuinka
yhden pitää joukossa aina olla vähän erilainen.


Miten tahansa reseptiä itse tuunaatkin, ei sinun pidä muskottipähkinästä tinkimän. Itse käytin kerrankin muuten ihka oikeaa (suolatonta) voita.
Syy-seuraus-ketjun alkupäässä Venäjän talouspakotteet!


Uunidonitsit (olutdonitsit)


2.5 dl jauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl muskottipähkinää
1 tl vaniljasokeria
1 mm suolaa (voi jättää pois jos voi on suolattua)
0.5 dl sokeria

1 muna
120 ml olutta (normiversiossa käyttäisit maitoa)
30 g voisulaa

Mittaa kuivat ainekset kulhoon, ja sekoita ne vispilällä. Riko toiseen kulhoon kananmuna, ja vispaa rakenne rikki sillä samalla vispilällä. Vatkaa munan joukkoon myös olut ja voisula. Yhdistä kuivat ja kosteat ainekset, ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Helpoimmin homma hoituu, jos kaaviloit taikinan pursotuspussiin (lue pakastusmuovipussiin), ja puristelet sen siitä donitsimuottiin, muffinipellille tms. Leivonnaiset kypsyvät 175-asteisessa uunissa noin 10 minuutissa. (Koko ja vuoka vaikuttavat tässä suuresti, omalle silikonivuoalleni laitan ensi kerralla 200 astetta, koska se ei johda lämpöä ja anna väriä samoin kuin metallipelti.)

Kuorruta donitsit tomusokeri-vesi-seoksella, tuorejuustokuorrutteella, pähkinäsuklaalevitteellä tai dippaa ne vaikka kanelisokerissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti