12.7.2014

Perunapannukakut

Käväisin pitkästä aikaa Briteissä, ja sainpahan siinä taas viiden päivän ajan ihmetellä paikallista aamupalatarjontaa. (Pysyin kaukana pavut paahtoleivällä -konseptista, johon liittyy yksi henkilöhistoriani traumaattisimmista gastronomiakokemuksista vuosituhannen vaihteen tienoilta.) No, yksi elementti johon nyt ihastuin täysin, olivat perunapannarit. Ymmärsin, että pääasiallinen tapa olisi vedellä ne suolaisina, eli vain voilla höystäen. Mutta hullaannuin niihin nimenomaan hunajalla valeltuina! Ja kokeilin kyllä hillonkin kanssa, mutten siitä ihmeemmin perustanut.


Kotiversiot vaativat siiiiirappia.

Perunapannarit ovatkin aika brittiläinen juttu, ja monella seudulla on niistä oma paikallinen versionsa. Ja oma nimensä: potato pancake, potato scone, tattie scone, boxty… Yksinkertaisimmillaan pannarit tehdään (ylitsejääneestä) perunamuusista. Sekaan vain hieman voita ja jauhoa. Määrämittojen kanssa ei tarvitse niuhottaa. Popsitaan lämpöisinä tahi kylminä. Aamupalalla tai myöhemmin.

En muuten itse ole kovin intohimoinen perunan ystävä, mutta rakastan sitä kaikissa leivonnaisissa. Se tuo mahtavan maun piirakkapohjiin ja muihin taikinoihin. Muistetaanpa esimerkiksi ihanat vatruskat, perinteisinä tai eksoottisemmin. Perunoiden keittäminen on kuitenkin minulle lähes ylivoimainen (tylsä) tehtävä, joten pottuja popsitaan täällä tosi harvoin. Sääli. Perusteeton asennevamma, joka pitää korjata. Perunapannarit ovat mitä parhain alku.


Perunapannareita ei sitten pidä missään nimessä sekoittaa
sellaisiin röstityyppisiin setteihin! FYI ja hyi.Perunapannukakut


500 g perunoita (Rosamunda tms.)
50 g voita tai margariinia
0.25 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
0.5 dl täysjyvävehnäjauhoja (tai normi)

Kuori, paloittele ja keitä perunat ihan normaaliin tapaan, suolatussa vedessä. Kaada keitinvesi pois, ja muusaa perunat. Moukaroi sitten joukkoon myös voi, ja mausta seos suolalla. Lisää sitten jauhot muutamassa osassa, koostumusta tarkkaillen. Valmis taikina on edelleen lämpöistä, ja mukavasti muovautuvan tuntuista.

Kaulitse taikina (parissa erässä) jauhotetulla työtasolla noin puolen sentin paksuuteen, ja leikkaa se halutunmallisiksi pannareiksi. Paista lätyt joko voidellulla tai paistopaperilla suojatulla paistinpannulla. Miedolla keskilämmöllä pannukakut kypsyvät koosta riippuen noin 3-5 minuutissa, ja toinen puoli hieman vikkelämmin. Nauti voin, hunajan, siirapin, hillon tai muun kivan kanssa. Kokeile myös blinitäyteideoiden kanssa.


Ja kyllä, kyllä, KYLLÄ. Resepti on kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan sama kuin perunarieskojen. Perunaa, jauhoa, voita ja hieman suolaa menee niihinkin. Ehkä vielä muna tai kaksi. Pannulla paistamisen sijaan vain lykätään uuniin. Pyörä on osattu keksiä monessa paikkaa uudestaan ja uudestaan!


Brittimuotoilua perinteisimmillään on muovata yksi iso
lätty ja leikata se ennen paistamista sektoreiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti