1.7.2014

Minttusuklaaruudut eli tölkkipapupiiras

Kananmunia ja tölkkipapuja. English breakfast? No, näitä syötiin kyllä myös aamupalalla, mutta muoto oli vähän eri kuin pekonia, papuja ja munia.


Eli meikäläinenkin vahvalla perässähiihtäjämeiningillä testasi vihdoin itse näitä jauhottomia, säilykepavuista loihdittavia (kikherneetkin käyvät) brownie-leivonnaisia. Suomeksi suklaapiirakka tai oikeammin kaakaotorttu. Oman reseptini kehittelin reilusti kananmunia käyttäväksi ja täysin (vehnä)jauhottomaksi. Massaa ja rakennetta leivonnaiseen tuovat siis munat, kaakaojauhe ja tietysti ne ruskeat pavut!

Verrokkiohjeita papupiiraalle selaillessa jauhottomaan versioon suositeltiin paikoittain leivinjauhetta, ja mittasinpa sitäkin blenderin uumeniin. Leivonnaisen rakenne olikin positiivinen yllätys. Ei ollenkaan pannukakkumaisen tai vanukasmaisen tiivis (vaikka tykkään kyllä sellaisestakin) vaan nimenomaan leivosmaisen kuohkea.


Ja hei, se maku. Laitoin kaakaon kaveriksi runsaasti tuoretta minttua, pitää ottaa nyt kaikki ilo irti parvekkeen antimista. :) Minttusuklaa ei yhdistelmänä petä tässäkään, maistuu luksukselta. Mutta tunnistaako pavut joukosta? Uunilämpöisenä maistettaessa olin erottavinani jotain, mutta jääkaappiviileänä, mikä on optimitarjoilulämpötila, ei pavuista kyllä ole tietoakaan. Siis maun suhteen.

Vaan miksi ylipäänsä papuja brownietaikinaan? Lapsien ja miesten jekuttamiseksi? Terveysintoilijoiden ilonaiheeksi? Ehkä vehnättömään leivontaan. Tai muutoinkin hieman erilaisen ja mielenkiintoisen rakenteen aikaansaamiseksi. Tai ihan vaan koska keittiön kaapissa oli ärsyttävän kauan siellä majaillut papupurkki, eikä se englantilainen aamiainen houkutellut... Niin tai näin, nämä minttusuklaaruudut olivat parempia kuin monet maistamani mokkapalat, ja luvattoman helpotkin kaiken kukkuraksi. Teen takuulla papuleivonnaisia toistekin! Kahvi-papubrownies! (Ei siis kahvipapu!)


Koostumus, maku ja idea on pavuista valmistetussa minttu-kaakaoleivonnaisessa jokseenkin sama kuin tässä ikisuosikissani: minttu-suklaakakku. Yhdessä vaan on käytössä pavut ja toisessa maitotuotteet ja vehnä!


Minttu-suklaaruudut / Papubrownies

(1 c = 237 ml)

1.5 c = 400 g purkki ruskeita papuja (suolaliemessä, ihan totta)
4 munaa
reilusti tuoreita mintunlehtiä
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 c kaakaojauhetta
1/2 c tummaa (ruoko)sokeria
1/4 c (kookos)öljyä

Valuta (ja huuhtele) pavut. Blenderöi kaikki ainekset rohkeasti sekaisin, ja kaada taikina öljyttyyn paistovuokaan (jotakuinkin 22 x 20 cm). Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Tarjoile jääkaappikylmänä.

4 kommenttia:

  1. Tästä tuli oikeesti hyvää! Tämä tehdään vielä uudestaan, joskin ilman minttua, tuplavaniljalla:)

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, etta siellakin tykatty! Mintun ohella kannattaakin etsia omia mieltymyksia... Huippuvaniljainen, kahvilla mokkaiseksi maustettu, appelsiininkuorella tuunattu... :)

    T:Hayley

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa hyvältä mutta mikä määrä on tuo c ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipsan, hyvä kysymys! Käytin leipoessa amerikkalaisia mittalusikoita (löytyy ainakin isommista marketeista), eli c tarkoittaa amerikkalaista kuppimittaa cup. Syy näiden mittalusikoiden käyttöön oli se, että käytin reseptin kehittämisen apuna amerikkalaisia leivontaohjeita, ja eri raaka-aineiden keskinäisen tasapainon löytäminen oli näin helpompaa. :)

      Jos omasta keittiöstä noita jenkkimitta-astioita ei löydy, muunnoksen voi tehdä näin: 1 c = 237 ml.

      Poista