17.7.2014

Kaiken hyvän alku ja juuri

Lämpimät kesäilmat tuntuvat sopivan hyvin leivän leipomiseen. Ja en nyt tarkoita nauttineeni erityisen paljon kuuman uunin hohkaamasta lisälämmöstä, vaan viittaan siihen, että ainakin meilläpäin hapanjuuri totteli oikein nätisti vienoja toiveitani. Selitykseksi kelpaa sää, riittävä aika tai mikä vain.


Ennen.


Jälkeen.

Ja minkäköslaista leipää syntyi? Pelkän ruishapanjuuren voimin kohotettua maltaista limppua, jossa jauhoista jotakuinkin puolet on ruista ja puolet vehnää. Tummaa näköä ja makua voimistaa kaljamallas, jota voisi jatkossa käyttää enemmänkin. Leipätaikinaa maustamaan heitin myös jauhettua inkivääriä, mutta ei sitä kyllä valmiista leivästä tunnistettavasti maista.

Toiseen isoista limpuista heitin myös kandeerattuja inkiväärikuutioita, mikä oli ainakin omasta mielestäni hyvä peliliike. Tosin välillä tuntuu, että olisi syytä lopettaa sattumien heittely leipätaikinaan ihan vain siitä syystä, että näyttää aika typerältä, kun aikuinen ihminen syö leipäänsä kurkkien vähän väliä voileivän alapuolta. Ja käännellen leipäsiivua haukaten välillä palan sieltä ja toisen täältä. Ja taas kurkkii pohjaa... Kaikki tuo vaiva, jotta varmastikin viimeisen suupalan kohdalle jää ainakin yksi herkkusattuma, tässä tapauksessa inkiväärikuutio.


Pikkuleivät. Eli sämpylät.

Ja tällainen leipä vaatii toki aikaa, jotta juuri tekee tehtävänsä ja maku kehittyy. Mutta taikina pärjää suurimman osan ajasta hienosti ihan itsekseen! Yhteistä aikaa sinun kanssasi se vaatii lähinnä paistopäivänä.


Hapanleipä

(2 isoa limppua)

1. aamu
1 dl ruishapanjuurta
1 dl ruisjauhoja
1 dl vettä
1 dl kaljamaltaita
1 dl kiehuvan kuumaa vettä

Sekoita isoon leivontakulhoon hapanjuuri, ruisjauho ja vesidesi. Peitä kevyesti muovikelmulla tms. ja jätä huoneenlämpöön. Mittaa kahvikuppiin kaljamaltaat, ja kaada niiden päälle kiehuva vesidesi. Sekoita ja jätä jäähtymään. Kippaa mallasseos jossakin vaiheessa taikinakulhoon.

1. alkuilta
1 dl vettä
1 dl ruisjauhoja
3 tl jauhettua inkivääriä

Sekoita vesi, jauhot ja leipämausteet taikinaan, ja jätä kulho taas kevyesti peitettynä huoneenlämpöön. Tarkasta tilanne ennen nukkumaanmenoa, ja mikäli kulhossa on reippaasti eloa, voi sen siirtää unten ajaksi jääkaappiin rauhoittumaan.

2. aamu
5 dl vettä
1 rkl suolaa
2 rkl siirappia
7 dl ruisjauhoja
noin 8 dl vehnäjauhoja
(valinnainen: 1 dl inkiväärikuutioita per limppu)
(valinnainen: siemeniä leivän pintaan paineltavaksi)

Mittaa ja sekoita ainekset listan järjestyksessä taikinanalkuun. Vaivaile minkä viitsit. Anna taikinan kohota kulhossa peitettynä tunti tai pari.

Muotoile ja leivo taikina leiviksi. Siitä syntyy mukavasti kaksi isoa limppua tai vuokaleipää. (Itse lohkaisin niistä vielä kolme sämpylää, jotta saatiin maisteltavaa suoraan uunista.) Kohota liinan alla ainakin tunti.

Paista leipiä 250 asteessa 5 minuuttia, ja laske lämpötila sitten 225 asteeseen. Kypsää on noin 35 minuutin kuluttua. Kopauta pohjaa; valmista on jos kumisee nätisti. Isot limput jäähdytetään ritilällä ennen leikkaamista. Sämpylöiden kimppuun pääsee heti (ja niillehän riittää noin 10 minuuttia 225 asteessa).


Kerrankin leikkautui oikein nättejä ohuita siivuja pakastettavaksi.
Alimmassa kuvassa inkiväärilimpun sattumia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti