3.7.2014

Jenkkijuhlaa: Shrimp boil - Rapukiehu

Jenkkivaikutteet on nyt kovassa huudossa mitä tulee ruokaskeneen. Tämä johtunee siitä, että ollaan vihdoin hogattu, että Jenkeissä on ketjupurilaisten lisäksi paitsi loistoideoita gurmeepurilaisiin myös paljon laajempaan ja oikeasti rikkaaseen ja kiinnostavaan kulinarismiin. Mahtava esimerkki tästä on seafood boil, joka on nimenomaan kesään liittyvä klassikko. Sen variaatioita tunnetaan muun muassa nimillä shrimp, crab tai low country boil, raaka-aineisiin tai alkuperään liittyen.


Mutta mitä se siis on? Seafood boil on perunaa, maissintähkiä, makkaraa, mausteita ja tietysti niitä mereneläviä. Keitetään isossa kattilassa isolle porukalle, mielellään ulkoilmassa. Nautiskellaan kyläyhteisön, perheen ja ystävien kanssa isommissa tai pienemmissä kesäjuhlissa. Oikeaoppinen tarjoilu tapahtuu kaatamalla liemi pois ja kippaamalla appeet sanomalehdellä suojatulle puutarhapöydälle. Lisukkeeksi mausteseosta, tulista kastiketta tai muuta sellaista kivaa. Olut, auringonpaiste ja riehakas metakka kuuluvat myös asiaan. Grillibilemeininkiä ilman grilliä!

Meitsi kokkaili shrimp boilia, eli pääroolissa ovat ISOT katkaravut. Inspiraatiota ja tunnelmaa kohotti entisestään ruoan seurana nautittu Brooklyn American Ale, joka on yksi Sinebrychoffin ja Blogiringin kampanjassa ruokaideoita keräilevä kesäolut. Tämä maistiaiseksi saatu raikas ja vähän sitruksinen ale-juoma komppaa kuulemma hyvin äyriäisruokia ja miedosti tulisia ruokia, joten cajun-makuihin perustuvan shrimp boilin pitäisi olla ihan sen paras kaveri. Mannerkin on oikea! Ja jälkeenpäin todettakoon, että empiiriset kokeet tukevat makuhypoteesia. Lisää oluen ja ruoan yhdistelyvinkkejä löytyy Sinebrychoffin olut ja ruoka -sivuilta.


Vähän kuin grilliruokaa, muttei grillauksesta tietoakaan.
Kesäruokaa? Piharuokaa? Hyvää ruokaa! :)


Ja mitä sitten tulee rapukiehun maustamiseen, niin Jenkkilässä turvaudutaan yleensä valmiisiin maustesekoituksiin, kuten Old Bay Seasoning. Ja maustesekoitukset, omat tai arvostettujen valmistajien lanseeraamaat valmispussukat ja -tahnat, ovatkin yksi hifistelyn mahdollisuus. Meillä käytettiin Chicagosta matkalaukutettua maustesekoitusta, mutta kannustaisin lähes minkä tahansa kalamausteseoksen käyttöön, mikä nyt kenenkin makuun sopii. Pieni tulisuus vaikkapa cayennepippurista on toivottavaa! Tosin koko konseptista innostuneena sain juuri vision suomalaisesta äyriäiskiehutteesta… Rapuja, uusia perunoita, sitruunaa, kesäporkkanaa, fenkolimukulaa… Ja maustamiseen suolaa tai kalalientä ja tuoretta tilliä ja fenkolin lehtiä! Woah, mikä kesäruoka!


Shrimp boil, Rapukiehu

(neljälle syöjälle)

500 g perunaa (punakuorista, pientä)
2 keskikoon sipulia
1 sitruuna
cayennepippuria tai chiliä
1 rkl mausteseosta*

250 g makkaraa (savun ja paprikan makua)
2 maissintähkää (esikeitetty)
500 g jättikatkarapuja (häntineen)

+ sitruunalohkoja, suolaa tai mausteseosta ja olutta tarjoiluun

Varaa isoin mahdollinen kattila. Huuhdo perunat huolella, ja lohko ne kuorineen isoiksi suupaloiksi. Pienet potut voi jättää kokonaisiksi tai puolikkaiksi. Heitä potut kattilaan ja viskaa joukkoon myös ronskisti lohkottu sitruuna ja sipulit. Lisää vielä mausteet ja reilusti vettä, ja kuumenna padan ainekset kiuhuvaksi. Anna kiehua noin 10 minuuttia.

Lisää pätkitty makkara, ja anna kiehua 3 minuuttia. Seuraavaksi lisätään maissintähkät, ja pata saa porista jälleen 3 minuuttia. Tarkkaile perunoiden kypsyyttä, ja ajoita homma niin, että viimeisenä lisättävien katkarapujen jälkeen keittelyä ei tarvitse jatkaa kolmatta 3 minuutin settiä pidempään.

Kaada keitinvesi pois (tai talteen jos olet martta), ja kumoa padan ainekset suurelle tarjoiluvadille. Vati keskelle pöytää, suola ja maustepurkki esille, ja oluet lasiin. Jokainen kauhoo omalle lautaselleen tai haarukoi suoraan yhteisölliseltä tarjottimelta.* Mausteseos tarkoittaa kalalle ja äyriäisille sopivaa sekoitusta, joka sisältää myös suolaa. Minulla Boston Bay, ja toinen tuotenimi on Old Bay. Tähän voi hyvin käyttää mitä tahansa muuta mausteseosta, esim. hieman tulista tai savuista. Liemikuutiot ja vastaavat sopivat myös!Kiehu ja kuohu ne yhteen soppii...Yhteistyössä Sinebrychoff.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti