4.6.2014

Fluoresoiva tomaattileipä


Grilli-illassa joku pelästyi ensin: "Ai sä oot leiponut porkkanaleipää..." ;)

Leivän leipominen. Siinä ollaan niin perusasioiden äärellä, että ei voi tulla kuin hyvä mieli. Aikaahan se tietysti TAAS ottaa, ja vaikka sitä näin jaloon puuhaan mielellään käyttääkin, sopivaa hetkeä voi olla todella vaikea löytää.

Yhtä suurta löytöretkeä ja seikkailua on myös matka uuden hapanjuuren kanssa… (Karttaa, koordinaatteja ja neuvoja Jauhot suussa -blogista.)


Joskus mietin, että osaisinkohan tehdä IHAN tavallista vehnäleipää.

Hurmaavasti punasteleva tomaattileipä maistuu hennosti basilikalle ja tomaatille. Sekä leivän että mielen kohottaa hapanjuuri. Jauhoina käytin puolet täysjyvää ja puolet leivontakarkeaa vehnää. Tomaattipyreen ohella voisi tietysti myös pilkkoa joukkoon aurinkokuivattua tomaattia, mutta halusin nyt nimenomaan tarkkailla leivän kohoamista hapanjuurella ilman että mitkään sattumat taikinan joukossa vaikuttaisivat asiaan.

Mutta tuo väri… Punajuuri ja moni muu ovat tehneet värioharit uunissa paistamisen aikana, mutta tomaatti hoiti homman kunnialla kotiin. Upea, oranssiin vivahtava punainen. Vein toisen limpuista grillibileisiin, ja todella rapsakkakuorista leipää nautiskeltiin sitten yhden jos toisen herkun ohella. Erinomaiselta maistuivat myös myöhemmin askarrellut tonnikala-tuorejuusto-meirami-kerrosvoileivät!


Kerrrrosvoileipiä. Ja tuore meirami parvekkeelta!
Mitä mainioin yrtti, joka vielä odottelee omaa hypetysvuoroaan.


Korissa ja vapaasti kohonnutta leipää.


Tomaattileipä

(2 maltillisen kokoista limppua)

1. päivä
0.5 dl (ruis)hapanjuurta (ohje)
1 dl vettä
1 dl ruis-/täysjyvävehnäjauhoa

2. päivä
2.5 dl vettä
140 g tomaattipyrettä
1 rkl kuivattua basilikaa
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
noin 4 dl leivontakarkeita vehnäjauhoja

Ekana päivänä lyhyen listan kamat kulhoon ja sekaisin. Peitä rennosti muovilla, ja jätä muhimaan huoneenlämpöön.

Tokana päivänä sekaan loputkin ainekset. Vaivaa taikinaan kunnon sitko, ja palauta se sitten kulhoon. Muovi päälle ja kohotus kaksinkertaiseksi. (Vie aikaa!) Taittele tai kääntele taikinapallo, ja kohota samaan tapaan vielä toinen kerta. Leivo sitten leiviksi pellille, vuokaan tai koriin, ja kohota vielä viimeisen kerran.

Paista leipiä 250-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Jatka sitten 225 asteessa 20-30 minuuttia. Roiski alussa ja välissä uunin pohjalle hieman vettä jos viitsit. Jäähdytä leivät ritilällä.Ehkä oma suosikkikuva. (On niin orgaaninen meininki. Kaarnaa!)

2 kommenttia:

 1. Aivan ihanan näköistä leipää ja miten kauniita kuvia! Mulla ei tosin ole ruishapanjuurta (eikä mitään muutakaan juurta sen puoleen), joten se vielä toistaiseksi hidastaa leivontahommiin ryhtymistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pipsa! Valokuvaaminen on taas niin paljon mukavampaa ja palkitsevampaa, kun tuota luonnonvaloa on runsaasti ja melkein vuorokauden ympäri. Viitsii sitten välillä leikkimään noilla kuvakulmilla. :)

   Ja suosittelen kyllä hapanjuuren kanssa aloitteluun, jos yhtään kiinnostaa. Pientä harrastuneisuutta ja rentoutta se kyllä edellyttää, mutta esim. linkkaamillani ohjeilla noviisi pääsee helposti alkuun. (Tosin en tiedä olenko minä tästä ennemmin malli- vai varoittava esimerkki.) :P

   Poista