17.5.2014

Kolmen kerroksen taikatorttu

Nyt sain vaihteen vuoksi lyhennettyä "tuota on niiiin pakko kokeilla" -listaani. Jälkkäriksi viriteltiin nimittäin maaginen vanukaskakku. Tai taikatorttu. Vai ehkä ihmevanukas?


Yhdestä juoksevasta taikinasta taianomaisesti
kolmikerroksiseksi rakenteeksi? Puijaustako?

Magic custard cake löytyi minun linkkeihini täältä, ja reseptin alkuperää etsiessä päästään tänne. Mittojen ja ainesosien tarkistelussa käytin myös muutamaa muuta blogia, joissa taikatorttua oli leivoskeltu. Periaatteessa en tehnyt lainkaan muutoksia, mitä nyt käytin ihan itse vaniljatangosta raavittuja vaniljansiemeniä!

Mutta mikä tämä maaginen vanukaskakku oikein on? Vanukkaanomainen taikina maustetaan vaniljaiseksi ja hyydytetään uunissa. Mutta valmistusmenetelmän pienten kikkojen avulla yhdestä kulhosta uunivuokaan kaadettavasta vanukasmassasta syntyy kolmen eri kerroksen muodostama kakku tai piirakka. Alimpana tiivis pohja, keskellä maukasta hytkyntää ja pinnalla kuohkea päällinen. Pannaria, vanukasta ja vaahtokarkkia!


Pannaria paistovuoassa?


Todella hauska jälkkäri, ja kaupanpäällisiksi voittajafiilis, kun kolmen kerroksen väkeä todellakin kurkkaa paistoksen poikkileikkauksesta. Reseptin luonnontieteellisten ja kemiantekniikan kommervenkkien vuoksi en ensi yrittämällä uskaltanut lähteä sooloilemaan. Mutta kun ohjetta on itse kokeillut, tajuaa kyllä mistä kerrosten muodostumisessa on kyse. Mikä taas tarkoittaa sitä, että seuraavilla kerroilla olen valmis varioimaan ja maustamaan vanukasta ihan uusilla ideoilla.

Ja se perinteinen vaniljakiisseli (tai onko se nyt sitten vanukas?) voisi lähiaikoina maistua myös? Kesämarjojen kaverina vaikka.


Maaginen vanukaskakku eli taikatorttu

(Alkuperäisen reseptiversio jäljitetty tänne)

4 munaa
muutama tippa etikkaa
1 vaniljatangon siemenet (tai 1 tl vaniljaa)
1.75 dl sokeria
1 rkl vettä
100 g margariinia
1.75 dl jauhoja
5 dl maitoa

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset etikan avustamana kovaksi vaahdoksi. Vaahdota toisessa kulhossa keltuaiset, vanilja ja sokeri. Lisää joukkoon margariinisula ja vesi, ja vatkaa vielä 2 minuuttia. Sekoita taikinaan jauhot ja sitten vielä maito vähitellen.

Viimeinen nakki on käännellä valkuaiset muiden ainesosien joukkoon kolmessa erässä. Älä tuhoa ilmakuplia villillä vatkaamisella, vaan anna taikinan pintaan jäädä pieni kuoha.

Voitele 20 x 20 cm vuoka, kaada taikina siihen. Kypsennä ihmevanukasta 165-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Valmista on kun pinta on kullankeltainen mutta sisus edelleen höllyvä. Jäähdytä ja viilennä ennen tarjoilua (leikkaa ruuduiksi terävällä veitsellä).

2 kommenttia:

  1. Tätä taikakakkua pitää kokeilla. Saa nähdä tulevatko kerrokset noin upeasti kuin sinulla näkyviin minulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. arleena: Olen varma, että onnistut, luottamusta vaan peliin. Itse tajusin valmista vanukaskakkua analysoidessa, että olisin voinut olla valkuaisten muihin aineksiin sekoittamisessa vieläkin hövelimpi. Taikina on siis aikalailla sekoittuneen näköistä jo, mutta pinnassa on tasaista kuohaa, ja mitä enemmän sitä malttaa jättää, sitä korkeammaksi ylin kerros muodostuu (ja minulla se jäi vähän ohueksi, mutta kyllä se siellä silti on). :)

      Poista