27.5.2014

Kalapullat eli -piffit turskasta

Järjen ääni on taas kerran vaiennettu, sillä kämppään muutti kauan haaveiltu monitoimikone-blenderi-kombo. Vaikka oli kuinka hyvässä alessa laatutuote, ja vaikka kyseessä on kompakti tilaihme... Niin mikään ei pehmennä sitä tosiseikkaa, että keittiön kaapit (ja pöytätila) olivat jo tätä ostosta ennen ylikuormitettuja. Sopu sijaa antaa?


Yksi monitoimikoneunelmistani liittyi kalaan. (Toim. huom. kalahaaste 2014!) Kalapihvit, -pullat, -mousset ja -pateet... Kalafileen tai ruotoisempienkin biittien jauhaminen onnistuu nyt vihdoin kotona! Jes! Ja testiajot ovat osoittaneet, että maltti ja tekniikka mahdollistavat sekä karkeamman jauhelihan että silkkisen massan.

Ensimmäinen monitoimikoneeseen sukeltanut kala oli ruotsalainen turska. Kalapihvitaikina syntyi leikiten, ja ruohosipulituorejuusto (maistiaisen tarjosi Philadelphia) korosti massan kermaista makua ja koostumusta. Pannulla paistamisessa sai olla varovainen, mutta kyllä nämä pikkuiset pihvit kääntyivät kahdella pikkulusikalla kuopaisten aika nätisti. Pihvipyörykät ovat lämpiminä vielä aika pehmeitä, mutta viilennettyinä ne jähmettyvät varsin kiinteiksi. Itse tykkäsin jopa enemmän jääkaappikylmistä pihveistä, joita nautiskeltiin paistamista seuranneena kesähelteisenä päivänä.



Pikkuruiset kalapihvit


400 g turskaa (tai muuta kalaa fileenä tai valmiiksi jauhettuna)
200 g ruohosipulituorejuustoa
2 rkl perunajauhoja
0.5 tl kuivattuja roseepippureita
0.5 tl suolaa
puolikas sitruuna
noin 0.5 dl vettä
noin 1 dl pikakaurahiutaleita

Leikkaa kalat monitoimikoneelle kelpaaviksi kimpaleiksi. Laita kalan kaveriksi mixerin kulhoon myös tuorejuusto, perunajauho ja mausteet. Purista joukkoon neljännessitruunan mehut. Ohenna tarvittaessa vedellä. Tunnustele sekaisin myllytetyn seoksen koostumusta, ja lisää kaurahiutaleet.

Kuumenna reilun kokoinen paistinpannu, ja paista hyvin öljytyllä pinnalla pienehköjä kalapullia tai -pihvejä. Kääntele ne varovasti kahden pikkulusikan avulla, ja hauduta kypsiksi kannen alla. Purista loppu sitruunamehu valmiiden kalabiffien päälle. Voilà!



Tarjoiluehdotus kuumalle kesäpäivälle: sitruunamehulla raikastettuja, viilennettyjä kalapihvejä, kirsikkatomaatteja ja ruusukaalia.
Kasvisten pintaan seesaminsiemeniä ja oliiviyrttiä.

2 kommenttia:

  1. Kylmät kalapullat voisivatkin sopia hyvin kesän hippaloihin sormisyötäviksi!

    Pitää kokeilla=).

    Terkuin,

    Teresa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juup, sormin tai varpain. Tai cocktailhaarukoilla fiinisti tökkien. :)

      Poista