8.5.2014

Hevostelijan tortillat

Suomessa taannoinen hevosenlihakohu kääntyi nopeasti uteliaisuudeksi ja kiinnostukseksi hepan asianmukaiseen hyödyntämiseen ravintona. Eli jos lihan tuotanto perustuu järkitoimintaan (alkuperä, turvallisuus, yms.) ja jos liha myös kaupataan oikealla nimellä, ei ole mitään estettä kokeilla konin kokkailua vaikka kotikeittiössäkin.


Vähän jotain muuta kuin tavan jauheliha-tomaattisalsalättyjä.
Tuli hännän alla -tortillassa hepan potkii liikkeelle chipotle!


Omat kokemukseni hevosenlihasta on aiemmin kerätty ravintoloista, mutta nytpä lähimarketti oli tuonut tiskiin erän hepan paisteja. Edukas kilohinta ja suomalainen toimittaja kannustivat ex tempore -ostokseen. Kotona piti sitten tehdä vähän valmistukseen liittyvää taustatutkimusta, mutta neuvot osoittautuivatkin helposti sulatettaviksi. Hevosen eri osien kypsentämisessä (ja maustamisessakin) voi soveltaa täysin samoja periaatteita kuin naudanlihan kanssa. Sillä lisäyksellä, että hevosen liha on yleensä mureampaa ja helpompaa, eikä välttämättä vaadi esim. yhtä pitkiä haudutuksia.

Ostamani hevosen kulmapaisti päätyi kuutioiksi, joita keitin ruskistamisen jälkeen laakeroidussa lihaliemessä muutaman tunnin. Valmista lihaa nyhdettiin muun muassa tortillatäytteeksi! Vain lihaliemen ja laakerinlehtien maustama liha antoi tilaisuuden tutustua hepan omaan makuun, ja toisaalta se tykkäsi kovasti savuisten chipotle-chilien lisäpotkusta tortilloissa. Meksikolainen teema sopiikin hyvin tällaiselle aterialle, koska Meksiko on yksi niitä paikkoja, missä hevosenlihan käyttöä ei perinteisestikään ole arasteltu. Ja kuten tiedätte, tortillojen syöminen on myös sopivan sotkuista hevostelua.


Huomatkaa muuten hienot, varsin keltaiset tortillat, jotka on raahattu matkalaukussa Jenkeistä asti. 39 paikallista senttiä, eli 28 eurosenttiä per paketti. Ja aidosta maissista, ilman säilöntäaineita tms. Aivan eri makuisia kuin tavan tortillat.


Tallitytön tortillat


maissitortilloja
ruskistettua ja tuntikausia haudutettua hevosenlihaa (kulmapaisti)
chipotle-chilejä (savustettuja, säilykepurkissa)
raejuustoa
kirsikkatomaatteja
rapeaa salaattia (romaine)


Loppukaneettina vielä maailmaaparantava sana tai kaksi kunnioituksesta. Jonkun katsomukseen hevosenlihan syöminen ei ehkä sovi. Samoin kuin tietyissä kulttuureissa sianliha tai nauta eivät kuulu ruokalistalle. Kunnioitetaan kaikkia valintoja, ja yritetään ulottaa kunnioittava kohtelu myös tuotantopuolelle!

4 kommenttia:

 1. Mä oon niin heppatyttö ja niin söisin näitä!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onhan se Nanna luontevaa, että me hevostelijat ei turhista hirnahdella. Annetaan pollelle tilaisuus, kokeillaan ja maistetaan. Ja ihastuin muuten kertaheitolla noihin Jennin chipotleihin. :P

   Poista
 2. Meille kotona on jo vuoden ajan korvattu sika-nautakauheliha maukkaammalla hepalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. j likkuna: Ymmärrän todellakin perustelusi. Ekasta heppakokeilustani innostuneena taidan minäkin etsiä piakkoin hevosenjauhelihaa kokkailuun! (Tai jopa jauhaa itse, nyt kun olen sortunut taas laiteostoksille...) Todella hauskaa saada tällainen uusi ja erilainen (liha)maku arjen kauppalistalle. :)

   Poista