23.4.2014

Marinoitu kukkakaalipaisti

Sunnuntaipaisti kattaa käsitteenä enemmän kuin pyhäpäivän ateriaksi uunissa valmistettavan lihajärkäleen. Tärkeää on, että sunnuntaipaisti on herkullista ja hissukseen valmistuvaa ruokaa, jonka äärelle keräännytään nautiskelemaan yhdessä. Ajan kanssa. Ja se, että se on jotain isoa ja leikattavaa, on jollain tapaa myös hyvin olennaista. :)


Mutta entä lihaton sunnuntaipaisti? Uskaltaisitko pääsiäislampaan jälkeen ja tavan possun tai naudan sijaan kiepauttaa uuniin kukkakaalipaistin? Muutos on radikaali, mutta maistuva. Ja älyttömän näyttävä! Vahvan mausteinen jugurttimarinadi kukkiksen pintaan, ja koko komeus uuniin.

Marinoitu kukkakaali on tullut minulle tutuksi monesta ulkomaisesta blogista, ja nimenomaan intialaistyyppinen jugurttikuorrute on ollut suosittu. Vahva mausteisuus ja kauniin värinen pinta ovat todella houkuttelevia, ja kokonaisena paistettu kukkakaali jää kuitenkin aivan sisuksestaan vielä maustamattomaksi. Tämä kontrasti on tärkeä juttu suupalojen maun vaihtelevuuden kannalta! Suosittelen paistamaan mielummin useita pienempiä kukkiksia kuin yhtä jumalattoman suurta (jälkimmäisen valitessasi saatat haluta esikeittää sen, jotta keskuskin kypsyy varmasti). Ja hei, vinkit värikkääseen salaattipetiin pienen keittiöpropagandan kera löytyy linkatusta aiemmasta postauksesta.
Kukkakaalipaisti eli intialaisittain marinoitu kukkakaali


2 kpl à 500 g kukkakaalia

2 dl (soija)jugurttia
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl currya
1 tl chilihiutaleita
0.5 tl suolaa
0.5 tl mustapippuria
1 tl kurkumaa
0.5 limen mehu + kuori raastettuna

Poista kukkakaalien lehdet (ne voi syödä salaattina), ja leikkaa kannat suoriksi niin, että kaalit pysyvät nätisti pystyssä omin voimin. Sekoita jugurtin joukkoon kaikki mausteet sekä limen mehu ja raastettu kuori. Levitä reilu kerros jugurttia kukkakaalien pintaan. Säästä ylimääräinen jugu kylmänä lisukkeena tarjoiltavaksi.

Anna kukkakaalipaistien marinoitua tunnin verran (tai jääkaapissa pitempäänkin). Kypsennä 200-asteisessa uunissa 45-60 minuuttia. Tarkoitus on pehmittää kukkakaalit kypsiksi, mutta välttyä pinnan palamiselta. Tarkkaile siis väriä, ja kypsyyttäkin voi testailla terävällä veitsellä tms. Anna uunista saapuneen kypsän kaalin jäähtyä ainakin kymmenen minuuttia ennen leikkaamista.


2 kommenttia:

  1. Kuullostaapa herkulliselta! Olen intialaisten makujen vannoutunut ystävä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ssiiri: Joo, tämä kukkakaalipaisti kerää kyllä kaikki pisteet kotiin. :) Hulvattoman näyttävä, äärimmäisen maukas ja vieläpä huipputerveellinen. Intilaiset maut, joista minäkin kovasti pidän, saa tässä aikaiseksi helposti! (Verrattuna mausteiden käristelyyn pannulla, mitä vaadittaisiin kunnon "karreihin" yms.)

      Poista