29.3.2014

Viikunaleipä ja ripaus kardemummaa

Kuivatut viikunat ovat melkein yhtä hyviä kuin taatelit. Tai ehkä parempiakin? Niin tai näin, molemmat ovat ihan törkeän herkullista makeaa naposteltavaa, kunhan vain ovat pehmeän meheviä. Erityisesti aurinkokuivatuissa viikunoissa makua on vaikka muille jakaa, ja tahmea sisus yhdessä rapsakoiden siementen kanssa tuo juuri oikealla tavalla levotonta suutuntumaa. Ulkonäkö sen sijaan on melko pöyristyttävä… (Homeinen kääpä?)


Huomatkaa hienosti Jamien neuvoilla avattu kuivattu viikuna. ;)
Tuore hedelmä näyttää kukaksi leikeltynä toki hieman erilaiselta...

(Aurinko)kuivatut viikunat istuvat loistavasti myös leipätaikinaan. Arkiaamuna heräämisestä tulee aika lailla kivuttomampi, kun tiedät pääseväsi leikkaamaan aamupalalle itse leivottua rapeakuorista leipää, josta pilkistää hupaisia viikunapaloja ja joka myös maistuu viehkeästi kardemummalle. Sopii myös paahdettavaksi!

Leipätaikinaksi, johon viikunat ja kardemumma upotettiin, pyöräytin Richard Bertinetin Leipää monella tavalla -kirjan (Moreeni 2011) ruskean taikinan. Kyseisen leipäkirjan ideana on esitellä tarkemmin viisi perustaikinaa, joihin sitten esitetään kuhunkin useita tuunailu- ja maustamisohjeita. Ruskea taikina tarkoittaa hiivaleipä- ja täysjyväjauhoista leipaistua taikinaa, ja sen virittelyssä Bertinet käyttää muun muassa eri kuivahedelmiä. Allekirjoittanut teki sitten omat valintansa.


Taustalla leipäkirjan aiheeseen liittyviä aukeamia, eli ruskean taikinan antimia.

Myös historiallinen rusina-kumina-ruisleipä on saman kirjan ohjeilla leivottu, ja hyvää leipää tuli silloinkin. Ainoa ongelma molemmissa leivissä on kuohkeuden puute. Aika tiiviitä mokkuloita nimittäin ovat, mihin suuri kuivahedelmien määrä ei kyllä auta ollenkaan. Niiden mehevyys toisaalta kompensoi tiiviyttä!




Viikunaleipä / Ruskea leipätaikina

(esim. kolme pientä leipää)

300 g kokojyvävehnäjauhoja
200 g hiivaleipäjauhoja
10 g hiivaa
0.5 tl kardemummaa
1 tl suolaa
385 g vettä
200 g kuivattuja viikunoita

Sekoita jauhot keskenään, ja hiero hiiva joukkoon sormenpäillä murustellen. Lisää ja sekoita ensin suola sekä kardemumma ja sitten vesi. Työstä taikinaa jauhottamattomalla työtasolla 5-10 minuuttia (kouraise taikinaa, vedä itsepäin ja taita ikäänkuin ilmaa taikinan sisään keräten). Lisää pilkotut viikunat työstämisen loppupuolella. Kohota taikinapalloa kulhossa liinalla peitettynä tunnin verran.

Jaa taikina vaikkapa kolmeen osaan ja muotoile pieniksi limpuiksi. Nosta ne leivinpaperin päälle, tee jokunen viilto ja kohota tunnin verran liinan alla. Kuumenna uuni ja pelti 250 asteisiksi. Sujauta leivinpaperilla olevat leivät kuumalle pellille ja työnnä uuniin. (Sumuta tai roiskaise hieman vettä uuniin juuri ennen kun työnnät leivän sinne.) Laske uunin lämpötila heti 220 asteeseen ja paista noin 15-20 minuuttia. Kypsä leipä kumisee pohjasta. Jäähdytä ritilän päällä.


4 kommenttia:

  1. Todella kaunis leipä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ssiiri. Vähemmän kaunista taas oli se, että leipää leikatessa halusin lapsellisesti kalastella juuri kaikkein viikunaisimpia siivuja. "Tää ei käy mulle, ota sä, mä otan seuraavan siivun... eikun leikkaankin tästä vielä pari lisää, jos tuolta tulis vielä parempia sattumia..." :D

      Poista
  2. Itsekin oon tehnyt viikunaleipää ja se on aivan ihanaa! Lisäsin myös pähkinöitä mukaan, todella toimivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuh, Ruokasurffaaja on oikeassa. Pähkinät ovat kyllä hedelmäleipien kruunu! Olisin varmasti itsekin lisännyt, jos niitä olisi kaappien kätköistä löytynyt. (Mutta kun olen niin huono ostamaan niitä...) :D

      Poista