4.3.2014

Sitruunabroileri Libanonista (päin)

Olen joskus aikaisemminkin rähissyt tavan keittokirjaa merkittävästi antoisammasta opuksesta nimeltä Ruokakulttuuri islamin maissa (Helena Hallenberg & Irmeli Perho, 2010). Kirjasta on toimitettu jo toinen laitos, ja jos jonkun niin tämän haluaisin omaan kotikirjahyllyyni. Toistaiseksi se asustaa kuitenkin laajennetussa kirjahyllyssäni, eli lähikirjastossa.


Mun jääkaapin ja koko keittiön KUUMIN mauste(valmiste) tällä hetkellä.
Harissa baby.

Edellä mainitun Lähi-idän ruokaraamatun avustamana lähdin muistelemaan äskettäin Aachenissa popsimaani libanonilaista kana-ateriaa. Annoksessa oli sitruunaisia grillattuja kanapaloja, kikherneitä, jugurttia, yrttejä... ja ylipäänsä mitä ihastuttavin makujen ja tekstuurien vuoropuhelu.

No, kotona tekaisin vähän Hallenbergin ja Perhon kirjassaan mainitsemien sitruunaisten marinadien tyyppisen broileriviritelmän. Lisäksi koostin tunnistamieni makujen mukaisesti jugukastikkeen ja kikherneosion. Paitsi että kikherneiden sijaan käytin nuo isot valkoiset pavut, jotka ovat hilluneet kuivakaapissa riittävän pitkään. Ja oheen napautin vielä vihreitä neulapapuja.


Innoittaja-annos. Kännykkäräpsynä. :P
As served and enjoyed in Aachen, Germany.


Oma mukaelma-annos. Ainesosien mittasuhteet vääristyvät kuvassa,
koska vaaleiden papujen olettaa olevan sitä pientä normikokoa.
Mutta nuo mollukat ovat sellaisten pienten suklaamunien kokoisia.

Viikonloppuateria oli täysi kymppi. Valmistelut (marinadit ja maustamiset) on tehtävä edellisiltana, mutta kokkauspäivänä hommaa onkin enää todella vähän. Kirpeän mausteista kanaa... pienesti tulisia papuja... viilentävää jugurttia... rapeita seesaminsiemeniä... ja neutraloivia neulapapuja.


Broileria Libanonista (tai vähän sieltä päin)


noin 500 g broilerin filettä
puolikkaan sitruunan mehu
0.5 tl valkosipulijauhetta
0.5 tl kurkumaa
0.5 tl jauhettua inkivääriä
ripaus kanelia
1-2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

1 prk isoja valkoisia papuja tai kikherneitä
harissaa
tomaattipyrettä tms.

jugurttia
korianteria, minttua ja/tai persiljaa
hieman sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria

vihreitä neulapapuja
paahdettuja seesaminsiemeniä

Edellisen illan valmistelut: Paloittele broilerin fileet, ja laita ne muovipussiin. Mittaa pussiin myös marinoivat ainekset: sitruunamehu, valkosipulijauhe, kurkuma, inkivääri, kaneli, öljy, suola ja pippuri. Sulje pussi ilmatiiviiksi, pyörittele sisälmykset sekaisin, ja laita koko hoito yön yli jääkaappiin. Ota toinen pussukka tai kulho, ja sekoita siinä huuhdellut (kypsät) pavut tai kikherneet sekä harissa ja tomaattipyre. Nosta tämäkin jääkaappiin maustumaan. Jaksa vielä kolmas satsi, eli sekoittele jugurtin joukkoon saatavilla olevia yrttejä, tilkka sitruunamehua ja hieman suolaa ja pippuria. Ja sekin sinne jääkabeen.

Syöntipäivänä: Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla, ja siirrä ne omaan kuppiinsa. Paista sitten pannulla marinoidut kanapalaset, ja lämmitä samalla jossain muualla neulapapuja tai muuta vihreätä lisuketta. Harissa-tomaattiseoksessa maustetut vaaleat pavut tai kikherneet voi tarjota joko kylminä tai kuumina. Kokoa iso tarjoiluastia tai annoksittain: kuumia neulapapuja ja broileria. Vierelle vaaleita papuja tai kikherneitä. Ja alle, päälle tai oheen viilentävää jugurttia. Ja päällimmäiseksi paahdettuja seesaminsiemeniä.


2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvälle ja tarvikkeetkin löytyvät jääkaapista. Taidankin laittaa lihan marinoitumaan. Kiva blogi, lähi-idän reseptit ovat mielenkiintoisia ja niitä vähän löytyy netistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja tosi kiva kuulla, etten ole yksin Lähi-idän makujen etsinnöissäni. :) Tällä suunnalla omaakin edistymistäni ovat haitanneet tiedon/reseptien puute, raaka-aineongelmat (esim. säilöttyjä sitruunoita ei ihan joka kaupasta löydy, tai sitten hinta on älytön) ja ajan puute (tuntikausia kypsyvät taginet sopivat harvoin minun aikatauluuni...). Mutta yrittänyttä ei laiteta, ja tämän postauksen tyyppisillä kokeiluilla on saatu varsin mainioita tuloksia. :)

      Poista