22.3.2014

Pikaluksusta: Pannuleivät - Skillet biscuits

Meille opetettiin aikanaan enkuntunnilla, että biscuit on keksi. Yleensä siis pieni, ohut, makea ja rapsakka. Ja näinhän se varsinkin brittienglannissa onkin. Jenkeissä taas biscuit on todennäköisemmin skonssin tyyppinen leivonnainen. Eli isompi, pehmeämpi ja luultavasti suolainen.

Erityisesti skillet biscuit on kiinnostava konsepti, ja olen jo kauan suunnitellut niiden(kin) tekemistä. Selkokielellä sanottuna haluan siis paistaa suolaisia skonsseja paistinpannulla! :D Pannulla paistamiseen kuitenkin liittyy pienehköjä pelkotiloja, ja mahdollisuus pannun pohjaan palavista raaoista taikinamöykyistä ahdisti...


Tuorein testikierros tältä aamulta: pannuleivät tyyppiä paprika-chili!
Reseptin mittasuhteet ja paistoaika kohdillaan!

Mutta eikun härkää sarvista ja niin pois päin. Sain idean kypsentää paistinpannuleivät kokkausarkin päällä! Eli paistamisen kestävää leivinpaperia pannulle, ja skonssit sen päälle. Varma konsti välttää kiinnipalamisen riski! (Skillet biscuitien paras ystävä olisi siis valurautapannu, mutta sellaistahan minulla ei ole.)

Pannuskonssit tai paistinpannuleivät valmistuvat todella ripeästi, ja teemaan sopikin mainiosti Arlan Mutkat suoriksi -teemalla lanseeraaman maustetun creme fraichen testaus. Skonsseihin, biscuit-leipäsiin ja muihin vastaaviin pikaleivonnaisiin passaavat oikeastaan kaikki maitotuotteet, erityisesti kermaiset ja hapatetut. Siispä tuotemaistiaisena saatua ranskankermaa kehiin! Ykkösyrityksellä peston makuista ja tokalla kerralla paprika-chiliä.

Ja hei, paistaminen kokkausarkin kanssa onnistui hienosti! Ei pohjaan palamisia, ei liekkejä, ei raakoja leipiä! Tällaista leivinjauheella kohotettavaa taikinaa voi tehdä vaikka kuinka pienen annoksen kerrallaan, eikä eräkokoa tarvitse suurennella uuninlämmittämisen verukkeellakaan. Eli täydellinen aamiaisidea myös yhden tai kahden hengen aamupalalle.

Vaan jos mielesi tekee makiaa, ja uunin lämmittäminenkin tuntuu hyvältä idealta, kehoitan nojautumaan tavanomaisempien skonssien suuntaan!


Ensimmäinen testikierros (pesto), jolloin nesteen määrä
oli vielä hakusessa. Mutta vaikka ulkopinta näyttää kuivalta
falafelilta, sisus oli yhtä kaikki pehmeän kuohkea.


Skillet biscuits / pannuleivät

(kerta-annos: 2 tai 3 kpl)

1 dl jauhoja oman valinnan mukaan (hiivaleipä-)
0.5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
0.5 dl maustettua creme fraichea (pesto tai paprika-chili)
2 rkl vettä tai maitoa

+ paistinpannu ja kokkausarkki

Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe ja suola. Kippaa sitten kulhoon myös nestetilkalla ohennettu creme fraiche. Sekoita taikinamöykyksi, ja pyöritä se muutamaksi pikkumöykyksi. Kuumenna pannu keskilämmöllä, aseta kokkausarkki kuivalle pannulle ja paina taikinapallot litteiksi pyörylöiksi arkille. (Sulje paistinpannun kansi, jos sellainen löytyy.) Paista leipäsiä noin 3-4 minuuttia kummaltakin puolelta.Pannuleivät nautitaan luonnollisestikin välittömästi,
pannukuumina. Halkaise, voitele ja nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti