25.3.2014

Hauki on mantelikala

Liian monen MasterChef Australia -jakson (ja kauden) tapittaminen jättää jälkensä. Varsinkin mitä tulee ruoka-annosten rakenteluun ja esillepanoon. On inspiroivaa seurata kotikokkien edistysaskeleita sarjan edetessä, ja näin katsojana toivoisi saman kehityksen tapahtuvan myös ruudun tällä puolella! Vaan kun ei ole Garya, Georgea ja Mattia neuvomassa...


Mantelikala à la 2014!

Muiden maiden tai mantereiden MasterChef-purkitukset eivät ole innostaneet. Australiassa konsepti vaan on minun makuuni paras: asenne, asiantuntijat ja kilpailijat. Ei pelleilyä tai kiukuttelua. Ja useamman kauden seuranneena on tullut opittua aika paljon Australiasta noin muutenkin. Siellähän voisi vaikka käväistä joskus...

MasterChef Australiassa kokataan sattuneista syistä paljon eksoottista kalaa ja merenelävää, johon normisuomalainen ei pääse käsiksi. Sen sijaan viime viikonlopun hifistelyn objekti oli kalavuodelleni uskollisesti suomalainen hauki. Ja vielä tarkemmin kuorrutettu uunihauki. Mantelihauki! Sain lukijoilta haukipullapostaukseen liittyen hyviä vinkkejä kotoiselle petokalallemme, mutta polentapussin ehtymisen verukkeella piti kuitenkin soveltaa muita rouskeisia pintavaihtoehtoja.


Kirsikkatomaattien uunittaminen kannattaa aina!
Maku tiivistyy ihan uusiin ulottuvuuksiin.


Vihersose neljälle: 200 g sekä herneitä että vihreitä papuja ja desi jugua. Ihmettele ihanaa makua, joka ei meillä kaivannut edes suolaa tai pippuria!

Haukifile voideltiin siis keltuaisella, ja päälle ripoteltiin seos, jossa oli mantelia, greipin kuorta, basilikaa ym. Vähän samaan tapaan kuin kauan sitten jonkun pähkinäbroilerin kanssa tuli tehtyä. Älyttömän herkkua. Ja mitä muuta lautasilla? Herne-papupyrettä, kalan vierellä uunissa kypsyneitä kirsikkatomaatteja, kevätsipulia ja kesäkurpitsaa.

Ja jos plating on vähän teennäinen tai jos homma haiskahtaa karanneen kotikokin uunikintaasta, niin siitä voidaan vähintään olla yhtä mieltä, että värit ovat todella kauniit? (P.S. Kattaus työpaikkalounaaksi rasiassa heiluneilla jätteillä oli jo hieman arkisempi...)


Mantelikuorrutettu hauki

(neljä annosta)

2 kpl / noin 600 g haukifilettä
2 rkl jauhettua mantelia
20 kokonaista mantelia rouhittuna
2 tl kuivattua basilikaa
puolikkaan (veri)greipin kuoriraaste
hieman cayennepippuria tai chiliä
2 mm suolaa
2 mm pippuria
2 mm paprikajauhetta
1 keltuainen

Sekoita kuorrutteen ainekset: mantelijauhe, rouhitut mantelit, basilika, kuoriraaste, cayenne, suola, pippuri ja paprikajauhe. Asettele kala uunivuokaan ja hieroskele keltuaisella. Ripottele ja levitä täyte kalafileelle. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia (tai enemmän).

2 kommenttia:

  1. Olen tuosta Masterchefistä aivan samaa mieltä - aussiversio on koukuttavan hyvä, kun taas muiden maiden MC:t jää katsomatta kökkömäisyytensä takia, suomalaisessa ei ole potkua ja jenkkiversio on liian agressiivinen ja "urheilullinen".

    Hauki on ihana kala! Meillä syödään etenkin kesäisin paljon haukea. Mantelikuorrutteella en ole vielä tehnyt. Taidankin laittaa tämän ohjeen korvan taa ja valmistaa sitä kesällä mökillä isälleni. Kunhan pappa kalastaa mulle ensin hauen.

    Ja mitenköhän en ole ennen tainut eksyä blogiisi? Tämähän on aivan ihana ja täynnä toinen toistaan herkullisempia ohjeita. Sait musta kertaheitolla uuden vakiolukijan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia: Hauska kuulla, että sielläkin intoillaan aussien MasterChefistä. Odottelen jo viidennen kauden jaksoja...? ;)

      Ja hei, mahtavaa, että löysit nyt tänne blogiini. Ja ilman muuta vuoroin vieraissa, sinun blogisi nimi kuuluu muuten ehdottomasti omiin lemmikkeihini! :)

      Poista