14.2.2014

Sydämellinen paahtoleipä

Itse leivotun leivän leikkaaminen on aina seikkailu. Koskaan ei voi olla varma siitä, mitä leipäveitsen armoton saha paljastaa. Lisää yllätysmomenttia saa, kun yrittää askarrella kahdenvärisestä leipätaikinasta jonkinlaista muotoa. Pyörre on tietysti aika helppo homma, mutta sydän on jo monta astetta haastavampi. Pehmeän taikinan muotoileminen on vaikeaa, ja kohoamisprosessin ennakointi melkeinpä mahdotonta. Mission impossible? No, aina voi yrittää.


Ystävänpäivän paahtoleipä on maukkaaksi todetun kanelisen grahampaahdon pikkusisko. Tumma taikina syntyy maustamalla ja värjäämällä puolet kanelin, kaakon ja pikakahvin avulla. (Ihana tuoksu!) Tämän paahtoleivän paras kaveri on ehkä appelsiinimarmeladi.

Mitä mieltä sydänkuviosta? Toivoin parasta ja odotin pahinta, ja lopputulos osui sinne keskimaastoon. Ja koska muut seikat onnistuivat, (MAKU!) jäätiin ehdottomasti plussan puolelle. Ja eikö tuon nyt sydämeksi tunnista, jos edes vähän pistää mielikuvitusta ja hyvää tahtoa peliin! :) Kyllä tällä kelpaa ystävänpäivän aamu aloittaa!

Suloista ystävänpäivää!




Paahtoleipä

(1 kpl)

25 g margariinisulaa
1 tl sokeria
2.5 dl kylmää maitoa tai vettä
0.5 ps kuivahiivaa
2.5 dl grahamjauhoja
0.75 tl suolaa
2 tl kanelia
1 rkl kaakaojauhetta
(2 tl pikakahvia, joka on kyllä vähän turha juttu)
2-3 dl vehnäjauhoja
(leivän pintaan muna + seesaminsiemeniä)

Sulata margariini mikrossa, ja sekoita joukkoon sokeri, maito ja kuivahiiva. Vispilöi hiivan ja sokerin liuettua sekaan vielä grahamjauhot ja suola. Jaa puolet taikinasta toiseen kulhoon, ja värjää toinen puolikas kanelilla, kaakaolla ja halutessasi vielä pikakahvillakin. Työstä molemmat taikinat loppuun vehnäjauhoilla alustaen. Peitä kulhot liinalla, ja kohota taikinat kaksinkertaisiksi.

Leivo taikinat haluamaasi hassuttelumuotoon, ja asettele öljyttyyn leipävuokaan. Kohota leipää liinan alla vielä puolisen tuntia. (Voitele kananmunalla ja ripottele päälle siemeniä.) Paista 225-asteisen uunin alatasolla noin puoli tuntia. Jäähdytä ritilän päällä, leivinliinalla peitettynä. Leikkaa vasta täysin jäähtyneenä.



Paahdettuna. Hillon kera. Tai oikeastaan kahdenkin.
Sekaisin mustaherukka- ja appelsiinihillllluja. Mahtava kombo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti