7.2.2014

Ruusukaalipiirakka (quiche) + lanttusosepohja

Bongasin syksyllä Lunni leipoo -blogissa ihastuttavan ruusukaaliquichen. Ja paitsi että pikkuruiset ruusukaalit tekevät piiraasta suloisen näköisen, hoksasin brysselinkaalin myös täydelliseksi täyteainekseksi. Jo ennen maistamista intuitio kertoi, että nuo vihreät pallerot toisivat juuri suolaisen piiraan kaipaamaa pientä raikkautta, olematta kuitenkaan eräiden muiden kasvisten tapaan tylsiä, vetisiä tai muuta ikävää. Kaikki raaka-aineet kun eivät esiinny edukseen kermaisen munamaidon saartamina.


"Eka" suolainen piirakka piiitkäään aikaaan... :)

Meikäläisen ruusukaaliquiche tai brysselinkaalipiirakka lepäili lanttusoseesta pykätyllä piiraspohjalla. Sosepiirakkapohja onkin kevyempi vaihtoehto, ja voidaan toden totta alkaa puhua kasvispiirakasta. Lantun ohella tähän käy mainiosti myös porkkana- tai perunasose, mutta minulla nyt sattui olemaan joulun tienoolta säästynyttä pakastettua lanttunamia, joten sillä mentiin. Ja quichetäytteeseen makua toi Valion kolme juustoa -ruokakerma, josta sain tuotemaistiaisen. Ihan harmitti käyttää koko pakkaus kerralla, kun siinä on noin kätevä kierrekorkki! :D

Jos siis maukas, erilainen ja kevyt piirakkapohjaohje kiinnostaa, kokeile juuressoseella! Tai jos sinulla on hakusessa klassinen piirakkapohja, ohje siihen löytyy kirsikkatomaattiquichereseptistäni. Tuo piiras on muuten ainakin yhtä söpö kuin ruusukaaliserkkunsa!


Kauneimmillaan piiras oli ehdottomasti uunissa (ylävasemmalla). Harmi vain, että kauniisti pullistunut täyte tietysti rauhoittui piirakan jäähtyessä tasaiseksi pinnaksi.


Ruusukaalipiirakka


Pohja
2 dl lanttusosetta
2 rkl oliiviöljyä
0.5 tl suolaa
0.5 tl leivinjauhetta
1.5 dl grahamjauhoja

Sekoita öljy ja suola lanttusoseeseen. Yhdistä leivinjauhe ja grahamjauho, ja kippaa kuiva-aineet soseen sekaan. Painele tasaiseksi sekoitettu piirastaikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka taikinoineen jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Täyte
4 munaa
2.5 dl kolme juustoa -ruokakermaa
0.5 dl maitoa
muskottipähkinää
400 g ruusukaalia
(seesaminsiemeniä)

Vatkaa munien rakenne rikki, ja sekoita joukkoon kerma, maito ja ripaus muskottipähkinää. Asettele ruusukaalit piiraspohjan päälle, ja kaada koko komeuden päälle vielä muna-kermaseos. Ripottele pintaan halutessasi myös seesaminsiemeniä. Kypsennä piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30-40 minuuttia. Valmista on, kun pinta alkaa saamaan väriä. Anna jäähtyä rauhassa ennen leikkaamista.

2 kommenttia:

  1. onpas ihana! tuon täytyy olla hyvää :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Andalusiana: Kyllä se hyvää olikin. Rakastan ruusukaalia! :) (Aikamoinen tunnustus.) Ja se on aina plussaa, kun ruoka näyttää sympaattiselta. Kuka voisi vastustaa noita pieniä kaalikeriä?

      Poista