2.2.2014

Runebergintorttu tai -kakku

Olen vahvasti sitä mieltä, että jos jokin on perinteistä ja hyvää, ei sitä pidä mennä muuttamaan. Siispä kaikki kunniakorvapuustille, karjalanpaistille... ja Runebergintortuille. (Runebergin tai Fredrikan... Hauskaa muuten, että jotkin ruuat nimetään tekijän ja toiset syöjän mukaan.)

Ja kuitenkin on kiva mennä ronkkimaan näitä klassikkoreseptejä. Eihän kokeileva kotikokki voi vastustaa kiusausta toisintaa vakiintuneita ja siis erinomaisen hyvin toimivia makukomboja uusissa konteksteissa.


Runebergintorttu leipoutui tänä vuonna yhdeksi isommaksi tortuksi. Pohja on klassikkoleivoksen tapaan mantelinen, ja paahdettuja manteleita on rouhittu myös kakun pintaan. Vadelmahillon sijaan vadelmat ovat kokonaisina, suoraan pakastimesta kaivettuina. Ja sokerikuorruterenkaan tilalle laitoin reilusti rahkaa. Samoja värejä ja makuja, mutta ihan erilainen leivonnainen! Älyttömän herkullinen!

Vanhempien luona kyläillessä tulemme luultavasti leipomaan myös tavan ruuneperejä. Ja oikea Runebergintorttuohje löytyy viime vuodelta, tuolla reseptillä on meillä leivottu aika monta satsia viime vuosina. Joskus on myös hassuteltu pinkillä sokerikuorrutteella Fredrikan herkkutorttuja askarrellessa. :D


Pohjaohjeen hyödyntäminen vain omalla vastuulla! Älyttömän hyvän makuinen, sitkeän tahmea, mutta hieman hankalasti käyttäytyvä!



Runebergintorttu / Runeberginkakku

(neljälle)

Pohja
1 muna
0.5 dl siirappia
1 dl jauhettuja manteleita (kuorettomia)
2 mm leivinjauhetta

Vatkaa muna vaahdoksi. Lisää siirappi, ja vatkaa edelleen hurjasti. Lisää jauhettu manteli, johon olet sekoitellut leivinjauheen. Kääntele taikina varovasti sekaisin ja kypsennä leivinpaperoidussa JA voidellussa leipävuoassa noin 30 minuuttia. Uunin lämpötila siis 150 astetta.

Täyte
1 prk rahkaa
tomusokeria
manteleita (kuorettomia tai kuorellisia)
vadelmia

Paahda manteleita kuivalla pannulla, keskilämmöllä. Kun ovat saaneet hieman väriä ja tuoksuvat hyvälle, lopeta kikkailu ja jäähdytä ja rouhi mantelit. Mausta rahka sokerilla, ja levitä reilu puolet jäähtyneen kakun päälle. Ripottele ja painele rahkan sisälle paljon manteleita ja vadelmia. Levitä loppu rahka ja koristele mantelirouheella ja vatuilla.


10 kommenttia:

  1. Aivan älyttömän herkullisen näköinen torttu/kakku! Saa sitä perinteitä joskus muokata, eihän sitä muuten koskaan mitään uutta syntyisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia, Rommirusina! Juu, vanhat kaavat ja säännöthän on tehty rikottaviksi. ;) Ja onhan se kaksin verroin herkullisempi elämä, jos osaa nauttia sekä vanhoista perinteisistä jutuista että uusista virityksistä! :)

      Poista
  2. Onpa hyvän näköistä torttua. Eikä se tosiaan aina tarvitse olla se sama perinteinen leivos joka vuosi, välillä voi uudistua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, Hanna-Mari. Uudistuminen tosiaan piristää! Ja normirunebergien makumaailma oli tässä ihanan raikas rahkan ja kokonaisten vadelmien ansiosta. Oisinpa saanut tällaista leivosta lapsena, silloin en nimittäin oikein tykännyt Runebergintortuista, koska pidin niitä tunkkaisen makuisina. :)

      Poista
  3. Hieno versio! Etenkin täyte vaikuttaa kivalta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti ssiiri, olin kyllä itsekin tyytyväinen. Jopa enemmän kuin yleensä. ;)

      Poista
  4. Nam, tämä vaikuttaa nyt tosi mielenkiintoiselta! Ja taatusti myös maistui hyvältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Essi: Kiitoksia! :) Olen aika kokematon mantelileivonnaisten kanssa, mutta tämän pohjan mehevyyden ja maun perusteella mantelia tullaan epäilemättä hyödyntämään jatkossa enemmän minun keittiössäni.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Joo, lopputulos oli omastakin mielestä nyt iloisen näköinen. Kiitos JenniKaroliina. Ainoa mikä harmitti, oli se, että tein päällistäytteen kahdessa osassa, ja se keskelle jäänyt sisempi pinta oli vielä nätimpi kuin tämä ylin päällikerros. Höh! :D

      Poista