15.2.2014

Paistetut Thaimaan muikut

Lupaukseni (sanan miedossa merkityksessä) alkaneelle vuodelle 2014 on kattaa pöytään entistä useammin kalaa, äyriäisiä ja muita meren antimia. Tämä teema mielessä halusinkin ideoida edukkaista muikuista jotain erilaista. Leivitetyt, voissa paistetut muikut eivät innosta, ja näyttävä muikkukukko on jo kokattu aika monta kertaa. (Porukat tykästyivät kovasti!) Lopputulos oli nyt sitten se, että opastin Puruveden muikut kirkkaista järvivesistä Thaimaan lämpöön.


Jännitys kuuluu myös keittiöön! Ja sitä oli ilmassa näitä muikkuja kokkaillessa. Mitä muikut tuumaisivat chilistä ja kalakastikkeesta? Tai limen kirpeydestä? En luultavasti ole syönyt tätä kalalajia koskaan muutoin, kuin perinteisessä suomalaisessa makumaailmassa. Mutta muikku pitää hyvin pintansa näiden voimakkaampienkin mausteiden kera. Ja thaikkutyylinen limen vivahdus sopii sille erinomaisesti. Raikastaa kalan hienosti.

En uskaltanut odottaa ruoan onnistuvan näin mukavasti... Joten sen sijaan, että olisin valinnut lisäkkeeksi thai-teemaa tukevan riisin (jolloin kalaan kannattaa tuoda kastikkeenomaisuutta kookoskermalla), käytin viikonlopun kaappisiistinnässä ärsytyshermoon osunutta polentapussin jämää. Heitin kuitenkin polentan keitinveteen isosti sitruunaruohoa ja limetinkuorta, jotta makumaailma siirtyisi vähän sinne oikean mantereen suuntaan. :D


Mutta mulla nyt onkin sellainen periaate thaimaalaisen ruoan kokkaamisen kanssa, että autenttisuuden tavoite voidaan rennoilla mielin lykätä sitten kun olen Thaimaassa joskus käynyt -jälkeiseen aikakauteen. Mikä ei liene muuten ihan lähitulevaisuudessa, sillä Thaimaa ei poikkeuksena oikeastaan esiinny mun muutoin hyvin ei-rajoittuneissa matkailuhaaveissani.


Thaimaan muikut

(neljälle)

500 g perattuja muikkuja
4 kaffilimetinlehteä
1 tl korianterin siemeniä
puolikkaan limen mehu
0.5 rkl tummaa sokeria
1 tuore chili
1 rkl soijakastiketta
1-2 rkl kalakastiketta
(1 prk kookoskermaa, mikäli tarjoilet ruoan riisin kera)

Kuumenna hieman öljyä pannulla, ja heitä sekaan kaffirlimetinlehdet ja korianterin siemenet. Töki niitä lastalla hetken verran, ja lisää sitten pannulle myös muikut. Kypsennä kaloja hetkinen, kääntele ja lisää sitten loput ainekset: limen mehu, hieman sokeria, pilkottu chili sekä soija- ja kalakastike. Peitä pannu kannella, ja anna kalojen hautua rauhassa kypsiksi. Voit välillä käännellä niitä varovasti. Jos muikut nautitaan riisin kera, lisää kalapannuun lopuksi vielä kookoskerma kastikemaisen koostumuksen aikaansaamiseksi. Kuvien muikut popsittiin sitruunaruohon ja limetinkuoren avulla thaimaalaistetun polentan kera.

2 kommenttia:

  1. Kiva ruuan asettelu lautasella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kiitti Voisula! Tätä se on kun katsoo liian monta Masterchef Australia -jaksoa... :D

      Poista