23.2.2014

Nokkosspiraalit

Tämänhetkisiin kotkotuksiini kuuluu kahden erivärisen taikinan kanssa hifistely. Siis yhdessä ja samassa (suolaisessa) leivonnaisessa. Ystävänpäivän paahtoleivät somistin tiikerikakun henkeen vaalealla ja tummalla ruskealla. Ja nyt kokeilin kuinka tehokasta viherrystä saataisiin aikaan kuivatulla nokkosella. Juustosarvitaikinassa!


Näissä sarvissa juustona erittäin vanhaa goudaa.


Juustosarvet ovat (skonssien ohella) viikonloppuaamiaisen kruunu. Riittävän nopea valmistaa aamiaispöytään, mutta reiluin mitoin luksusfiilistä. Onnistumisen avain on valita hyvä juusto, ja käyttää sitä anteliaasti. Sekä taikinassa, sarvien sisällä että leivonnaisten pinnassa saa olla rohkeat kouralliset vahvaa, juuri raastettua juustoa. Nam!

Tämänkertainen resepti on oliiviöljyyn vaihtanut mukaelma aiemmasta juustosarviohjeesta. Nokkosen tai vaikka pinaatin kanssa testailun jätän kunkin omalle vastuulle. Nokkosesta tuli hieno maku, joka komppasi juustoa kivasti. Väriäkin saatiin spiraalisarviin, vaikkei kontrasti silmää liiemmin rasittanutkaan.



Nokkos-juustosarvet

(16 kpl pikkusarvia, 1 pellillinen)

Huom! Tee allaolevan reseptin taikinaa kaksi kappaletta! Toinen maustetaan nokkosella, toinen juustolla.

1.5 dl hiivaleipäjauhoja (tai vehnäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
1 mm suolaa
1 dl jugurttia (maustamaton)
1 rkl oliiviöljyä

1 rkl kuivattua nokkosta / juustoraastetta

+ maitoa voiteluun
+ siemeniä ja juustoraastetta koristeluun

Yhdistä kulhossa kuivat aineet: jauhot, leivinjauhe ja suola. Mittaa ja kaada kulhon keskelle jugurtti, öljy ja nokkosjauhe. (Nokkosta voi liottaa jugurtissa jo etukäteen, ja joukkoon voi lisätä ruokalusikallisen maitoa.) Tee toinen vastaava taikina, ja mausta se juustoraasteella.

Kumoa taikinat jauhotetulle pöytätasolle ja painele ne palloiksi. Litistä eriväriset taikinapallot, aseta ne päällekäin ja kaulitse yhdeksi suureksi ympyräksi. Leikkaa taikina 16 kapeaksi sektoriksi. Laita kunkin sektorin leveään päähän juustoa, ja rullaa kohti ympyrän keskustaa. Siirrä sarvet leivinpaperoidulle pellille, voitele ne maidolla ja ripottele päälle loput juustoraasteet ja siemeniä. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes sarvet ovat saaneet kauniin värin.

2 kommenttia:

  1. Melkoista pyöritystä. Tiedän toki, että nokkonen on monikäyttöinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Atro: Joo-o, yhtä pyöritystä koko elämä! :) Mutta sopivalla linkouksella ja mausteilla erittäin jees.

      Leivonnaisissa nokkosta olisi voinut ehkä olla vähän rohkeamminkin. Ja tuota kuivattua versiota olen viime aikoina testaillut erilaisissa käytöissä. Vaan tulispas kesä pian, niin pääsisi tuoreille apajille nokkosvarkaisiin. :P

      Poista