5.2.2014

Jotain uutta, jotain vanhaa: Bircher-mysli

Saksassa olen monesti törmännyt Bircher-mysliin. Silmämääräisesti arvioiden homman tunnistaa jugurtin ja viljan sekoitukseksi. Ja sitähän se juuri onkin! Bircher-mysliä löytyy siis sekä kahviloista ja kioskeista ns. talon annoksina että ihan sieltä kaupan jugurttihyllystä muiden normijugujen joukosta.


Rusinoita, ohrasuurimoita ja jugurttia. Pikkuisen kaneliakin.
Yön ylitse kahvisuodattimessa valutettuna ja imeytettynä.

Mysliä ja jugurttia... Ihan vanha juttu? No niinhän se onkin, mutta Bircher on ennemmin jugurttia myslin kera, kuin toisin päin. Ja Keski-Euroopan matkailukokemukset saivat nyt vihdoin minut ja Googlen ottamaan yhteistuumin selvää mistä nimi tulee. Ja olenpa tyytyväinen, että rupesin taas salapoliisitöihin. Nyt on sivistytty sen verran, että tiedän sveitsiläisen Maximilian Bircher-Bennerin keksineen koko myslikonseptin! Ja tohtorismies kehitteli 1800-1900-lukujen vaihteessa nimenomaan tämän päivän Bircher-mysliä muistuttavan annoksen potilaidensa aamupalaksi. Terveyttä ja hyvää oloa edistämään.

Herra Bircher-Benner pisti kaurahiutaleet likoamaan yön yli vesitilkkaan, ja yhdisti joukkoon aamusella hieman sitruunamehua ja kermaa sekä runsaasti raastettua omppua. Ja päälle vielä mantelia tai hasselpähkinää. Simppeliä ja terveellistä... ja luvattoman herkullista! Varsinkin jos lisäät sinne vielä rusinoita, jotka ovat kyllä aivan ehdoton ainesosa kaikissa mysleissä, muroissa yms. Ja hei... viime vuosina pinnalle noussut tuorepuuro on kyllä niin pyörän uudelleen keksimistä... :)


Omena-rusina-kaura-Bircher!

Huippumaukas Bircher-viritys syntyy myös käyttämällä myslin, kaura- tai muiden puurohiutaleiden sijaan ohrasuurimoita. Ne vaativat ehdottomasti vähintään yön yli liotuksen, eikä pidemmästäkään ajasta ole haittaa. Maku on erinomainen ja purutuntumaa on kivemmin kuin hiutaleissa.


Bircher-mysli kahdelle


1 omena/päärynä
3 rkl kaurahiutaleita
3 rkl rusinoita
2-4 dl jugurttia
(kanelia)
(paahdettuja manteleita rouhittuna)
(vadelmia)

Raasta omena tai päärynä, ja sekoita kaikki ainekset sekaisin jo edellisiltana. Laita annokset tekeytymään jääkaappiin yön ylitse. Mausteeksi voi ripsaista hieman kanelia, jos siltä tuntuu. Mantelitkin voi laittaa muun massan sekaan pehmenemään tai rouhaista annoksen päälle rapsakoina vasta aamulla. Molemmilla tavoilla tulee nannaa! Ja aamulla voi vielä annoksen päälle heittää kourallisen pakastemarjoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti