20.2.2014

Haukikvenellit (selkosuomeksi kalapullat)

Henkilökohtainen kalahaasteeni on kyllä alkanut varsin tehokkaasti. Tietoinen päätös kiinnittää asiaan vähän lisää huomiota on auttanut skarppaamaan kauppaostoksilla kalaosaston kohdalla! Haukijauheliha on juttu, jota olen halunnut kokeilla jo kauan, ja lähikaupassa jauhettua haukea on tarjolla aina silloin tällöin. Mökkihauet sen sijaan on aina popsittu kokonaisena, yleensä uunissa paistaen. (Niin, ja lihamyllyä tai muuta jauhamisvehjettä ei omista kaapeista löydy. Tilaratkaisut kiittää!)


Haukikvenellit kuulostavat fiineiltä. Mutta loppupeleissä kyse on rehellisistä kalapullista, jotka vain muotoillaan ja kypsennetään vähän herkemmillä metodeilla. Kalamassa siis pyöritellään kahden lusikan avulla pitkulaiseen munamuotoon, ja kypsennys tapahtuu juuri ja juuri kiehuvassa liemessä. Apuja kvenellöinnin valmistusmetodiikkaan löytyi taas netistä.

Maustin haukipullat rakuunalla. Vaaleat kvenellit saavatkin hienon ulkoasun, kun joukkoon pistää jotakin vihreää. Tai vaikka punaista. Rakuunan ja hauen makukombo oli hyvä, mutta jatkan kyllä edelleen hauelle parhaiten sopivan makuparin etsimistä. Kertokaa millä te maustatte tai höystätte hauen? Uunilohi piparjuuri-ruohosipulikastikkeen kera oli ihan kiva, mutta sekään ei minua vakuuttanut. Liemessä haudutettu hauki on ehkä onnistunein maustamisyritys, ja tuo valmistusmenetelmäkin on loistava. Mutta mökkihauki uunissa paistaen ja vain suolalla maustaen... Se vie kai edelleen ykkössijan. Mutta haluan löytää jotain uusia makuja hauelle, kaupan isot haukifileet tai haukijauheliha kun kaipaavat muutakin kuin suolaa.



Mutta vielä takaisin haukikvenelleihin. Näiden kiehuttaminen oli ihan helppoa, eivät tosiaankaan uhanneet hajota liemessä tai muuta ikävää. Lopputulos on tiivis ja mehevä kalapulla. Joka muuten sopii täydellisesti eväsleivän väliin, jos kvenellejä jää aterialta ylitse! Tummaa leipää, majoneesia, harissaa, haukikvenelliä ja seesaminsiemeniä. Tajunta menee!


Haukekivenellit / haukipullat


350 g jauhettua haukea
1 tl suolaa
1 muna
1 rkl perunajauhoja
1 dl maitoa
2 tl rakuunaa
puolikkaan limen (tai sitruunan) mehu

+ kuumaa vettä ja kalafondia (tai suolaa)
(+ paahdettuja seesaminsiemeniä kattaukseen)

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Muotoile kahden lusikan avulla soikeita kvenellejä öljytyn, korkeareunaisen paistinpannun pohjalle. Tai pyörittele ihan normimuotoiset kalapullat.

Kiehauta reilu määrä vettä vedenkeittimellä. Kaada vettä varovasti paistinpannulle niin paljon, että kvenellit peittyvät juuri ja juuri. Heitä joukkoon kalaliemiaines tai suolaa. Laita pannu heti kuumalle levylle, ja kypsennä kalapullia hissukseen kiehuvassa liemessä noin 10 minuuttia. Kieräytä pullat ympäri puolivälissä kypsennystä.




Ei niin inspiroivia kuvakulmia.

4 kommenttia:

  1. Jauhehauki on huikea raaka-aine. Meillä tehdään erilaisia kalapullia ja -pihvejä usein sekä maun takia että siksi, että hauki on usein kalatiskin ainoa riittävän tuore kala. Luimupupulan menusta löytyy muutama maustamisvinkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kiitos tervetulleista vinkeistä luimupupu! Hauki ja korianteri voisivat iskeä mun makuhermoon juuri oikealla tavalla. Tai kapriksiin nojaavat maut (kapriksia aioinkin näihin pulliin alunperin käyttää, mutta kotona huomasin, että avattu kaprispurkki oli tyhjä...)

      Poista
  2. Hei hoi hauki! Se on mainio makualusta ja kun sen jauhaa päräyttää, pääsee ruodoistakin. Cayanne sopii yllättävän hyvin, samoin polentajauhot. Puhumattakaan kotimaisesta tryffelivoista, mutta se on vähän harvinaisempi luonnonvara ;) Tykkään myös grillatusta ja hyvällä oliiviöljyllä lopuksi maistetusta hauenfileestä. Täällä muutama hauki on kala -resepti: http://ripaustryffelia.wordpress.com/tag/hauki/

    VastaaPoista
  3. Merja: Inspiroivia reseptejä! Polentakuorrutus voisi olla mun juttu, kuulostaa maukkaalta idealta. Tuo uunikuivaus myös kiinnostaa, maku tehostuu varmaan hienosti. Olen vaan niin varautunut uunin pitkästä käyttämisestä... Useastakin eri syystä... Mutta ehkä tulee sopiva tilaisuus testata tuotakin joskus! :)

    VastaaPoista