6.1.2014

Litsit tulee, litit säilyy, latit meni

Jokunen viikko sitten heviosastolla oli suoranaista kisailua, kun Lidlin litsit olivat tarjouksessa. Noita pieniä pinkkejä marjoja (litsi, kiinanluumu, lychee, litchi) oli vain vähän pienessä laatikossa, ja aluksi useampi asiakas vain vilkuili niitä ihmeissään. Meitsi muiden mukana mulkoilemassa. Mutta vasta kun takavasemmalta reippaasti astellut aasialainen nuorimies alkoi lapata hedelmiä pussiin, saatiin muillekin vipinää kinttuun. :D Nuorena ja hyväkuntoisena sain aikas hyvän saaliin!

Tältä se näyttää. Litsi. Kiinanluumu. Litsiluumu.

Litsejä ei ole tullut monesti syötyä, ja kuorineen en ole niitä käsitellyt koskaan. Mahdollisesti aiemmat maistelut ovat myös olleet säilykeversioita, ei tuoreita. Hauskan näköinen kuori lähtee hyvin irti puristamalla, kunhan ensin leikkaa sen halki hedelmän ympäri. Ja ensimmäistä litsiä lähdin siitä sitten puraisemaan. Ei hyvä idea. Kuten wikioraakkelikin jälkeenopäin kertoo, on kivi rikkoutuessaan todella häijyn makuinen. Eli halkaise myös hedelmä, ja poista kivi. Tai syö kokonaisena, mutta sylkäise kivi pois pureskelematta sitä. :P

Meillä litseillä herkuteltiin ihan sellaisenaan, mutta niistä saisi hienoja jälkkäreitä. Tuoksu on hyvin makea, ja vaikka hedelmä myös maistuu makealle, on se samalla hieman hapan. Nam. Vähän kuin makean greipin, viinirypäleen ja ruusuveden välimaastossa liikuttaisiin.

Kauneimmin leikatut litsinkuoret (jotka kuivavat huoneenlämmössä
päivässä) taitavat säästyä koriste-esineenä. Ainakin hetken.

6 kommenttia:

 1. Litsi on hyvää, mutta rikkipuraistu litsinkivi on melkein pahinta, mitä olen tullut maistaneeksi :D Kerrasta opin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvä Campa, hyvä me! Kertapuraisu käy tässä todella kahdesta kokemuksesta... ekasta ja vikasta. :D

   Litsinkiven perintöprinsessa hedelmänosien makuhelvetistä voisi olla mangon kanta. Se on todella ärtsy ylläri myös, jos erehtyy haukkaamaan.

   Poista
 2. Täälläpäin kasvatetaan litsejä ja kun niitä löytyy ostan joskus. Niissä on vaan aika suuri siemen verrattuna hedelmälihaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael:Joo, hedelmälihan suhde kuoreen ja siemeneen on sen verran vaatimaton, että ihan hirvittää ajatella sen kilohintaa ainakin suomalaisella normihinnalla. Tarjouksessakaan ei ilmaista ollut, mutta kyllähän pienestä herkuttelusta on valmis vähän maksamaankin. :)

   Poista
 3. Litsit ovat kyllä herkkua! Onneksi multa löytyy niitä parisataa grammaa jääkaapista herkkuhimon yllättäessä. :)

  lifetastesgood-nanne.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nanne: Lucky you! Olispa mullakin.

   Ja vautsi muuten kuinka komeita kuivattuja kiivejä blogissasi! :)

   Poista