4.1.2014

Kesärullat talven keskelle

Joululaulut on jo laulettu, mutta lämpötilojen puolesta voisi hyvin veisailla no, onkos tullut kesä nyt talven keskelle, ja vastauskin olisi aika yksioikoisen myöntävä. Ehkä juuri siksi olikin erityisen oikeutettua juhlistaa uuden vuoden korkkausta kesärullien kera. Kesärullat, tai tuoreet kevätrullat, ovat freesejä riisipaperikääröjä, jotka kätkevät sisälleen oikean makuparatiisin (ainakin jos täytteet valittu fiksusti). Tosin riisipaperin läpikuultavuuden takia täyteainekset kyllä vilauttelevat itseään, koska rullia ei friteerata, höyrytetä tms. Vaikka sekin on mahdollista, silloin ruokalaji vain vaihtaa nimeä ja tyyppiä.

Kesärullat sopisivat myös illanistujaisten aktiviteetiksi, jokainen rullaa omansa!
Tai ehkä emäntä/isäntä valmistaa rullat juuri ennen vieraiden saapumista,
mutta jättää yhdet testirullat kunkin pyöritettäväksi. :D


Kevät- tai kesärulliin viitataan usein vietnamilaisina, koska mitä ilmeisemmin niitä kääritään erikoisesti sielläpäin. Pitääkin mennä tsekkaamaan. Raaka-ainevalinnoissakin Aasia tietysti näkyy enemmän tai vähemmän. Avokado ja katkarapu ovat ehkä yleisimpiä täytteitä, mutta minä ponkaisin matkaan rakkaudella peratuilla broilerin koipireisillä ja mango-omena-porkkana-kasviskomboon nojaten. Tämä on vakava NAM! Rousketta, makeutta, suolaisuutta, pehmeyttä, hapanta, kirpeää, pehmeää, rapsakkaa... Näissä kannattaa olla mahdollisimman erilaisia mutta yhteensopivia ainesosia dippikastiketta myöten.

Rullat siis nautiskellaan pikanttiin kastikkeeseen dippaillen. Tosin meillä tehtiin niin, että kolmasosa dippikastikkeesta käytettiin muutoin maustamattoman broilerin marinoimiseen (reisikoipien paistamisen ja perkaamisen jälkeen). Hyvä ratkaisu! Ja tuoreissa yrteissä ei kannata pihistellä, kun on kyse tällaisesta tuoreen freesistä ruoasta. Taputin itseäni kyllä selkään sekä mintun että korianterin hommaamisesta, vaikka periaatteessa vain yhdelläkin pärjää.
Kevätrullat / Kesärullat
Ainesosaehdotuksia, suluissa ne, joita ei käytetty tällä kertaa

riisipaperia
broileria
(possua)
(katkarapuja)
(tofua)
mangoa
omenaa
porkkanaa
(avokadoa)
(kurkkua)
romainesalaattia tms.
tuoretta korianteria
tuoretta minttua
tummia seesamin siemeniä
(ituja)
(riisinuudelia)

Valmista yksi rulla kerrallaan, aloita kastamalla riisipaperiarkki kuumassa vedessä (10-15 sekuntia, eli kunnes se on pehmennyt). Levitä riisipaperi leikkuulaudalle, ja asettele ainekset nätisti sen keskelle. Protskut ja nuudelit ovat tietysti valmiiksi kypsiä ja jäähdytettyjä. Ja kasvikset tulitikkumaisiksi suikaleiksi tai hyvin ohuiksi siivuiksi leikattuja. Kun täytteiden asettelu on valmista, leikkuulaudalla homma näyttää kielletty ajosuunta -liikennemerkiltä. Taita riisipaperin vasen ja oikea reuna täytteen päälle, ja rullaa sitten koko komeus alhaalta ylöspäin. Voilà!Dippikastike
Suuntaa antava

puolikkaan sitruunan mehu
2 rkl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta
2 tl ruokosokeria
4 rkl vettä
2 tl kuivattuja chilihiutaleita
ripaus valkosipulijauhetta

Sekoita ainekset ja anna muhia jääkaapissa reilun aikaa ennen tarjoilua. Tuoreet chilit ja valkosipulit ovat tietysti priimampi ratkaisu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti