22.12.2013

Joulupullat töihin (taatelipullat)

Toimistolla oli viimeisinä työpäivinä monenlaista säpinää. Vaikka kahvipullien tarjoamiseen olisi riittänyt epäilemättä syyksi ihan vain se joululomille jääntikin. Tai perjantai ylipäänsä! :D Niin tai näin, leipaisin työkavereille astetta jouluisemmat kanelipullat. Eli täytteeksi taatelitahnaa, johon kanelin ja inkiväärin ohella makua toi myös unikko. (Olin niin ihastunut taateli-unikko-komboon aiemmista testeistä.)


Haa! Tästä kuvasta nähdään näköjään silmiä siristellen mihin aikaan
pullien paistelu- ja jäähdytysurakka oli saatu edellisiltana loppuun!

Pullataikina leipotui maidon sijaan maitojauheeseen. Ja rasvana käytin voin ja rypsiöljyn yhdistävää Oivariini Herkku -uutuutta, jonka Valio toimitti pienten jouluisten tuotemaistiaisten osana. Oliko syynä sitten jompi kumpi näistä tuotteista, ilmankosteus, tähtien asento tai ihan vaan allekirjoittaneen järisyttävästi kehittyvät leipurintaidot, niin pullataikina oli ehkä paras ikinä. Pehmeän kimmoisa. Kohosi kivasti eikä tarttunut minnekään. Leipoutui kuin unelma ja leikkautui näteiksi kierteiksi. Kohosi uunissakin aika sopivasti ja lopputuloksena kuohkea, pehmeä, maukas pulla!

Mitä pirua uunin vasemmassa laidassa? Voitelukananmunan ylijäämä paistui kahdessa minimuffinivuoassa munakkaaksi. Vuoden talousmartta on löydetty!


Joulupullat 2-3 pellillistä

Pullataikina

2.5 dl vettä
0.5 dl maitojauhetta
1 ps kuivahiivaa
1.25 dl sokeria
1 muna
0.75 tl suolaa
1 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
noin 7-8 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia
(+ 1 muna voiteluun)

Tee pullataikina normaaliin tapaan. Kohota kunnolla ennen pulliksi leipomista!

Taatelitäyte

0.5 dl unikonsiemeniä
250 g kuivattuja taateleita
1 rkl kanelia
1 tl kuivattua inkivääriä
2-3 dl vettä

Paahda unikonsiemeniä kuivalla pannulla kunnes tuoksu huumaa. Heitä sitten sekaan hieman vettä ja pilkotut taatelit. Lisää myös mausteet, ja kiehuta seosta hissukseen kunnes koostumus on tahnamaista. Lisäile vettä tarpeen mukaan, lopputulos saisi olla helposti levitettävä, mutta kiinteä.

Jaa pullataikina puoliksi, ja tee sama juttu täytteellekin. Määrät natsaavat hienosti kierre- tai korvapuustimallisiin täytepulliin. Muodosta ja koosta riippuen pullia tulee 2-3 pellillistä. Paista (munalla voidellut) pullat 200-225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.


Ennen ja jälkeen paistamisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti