10.12.2013

Guacamole... ja kuinka suola parantaa haavat

Avokado on semmoinen juttu, joka saa mut kovasti varautuneeksi. Joo, TIEDÄN, että se on maailman terveellisin ja ravitsevin kasvi. TIEDÄN myös sen, että te kaikki rakastatte sitä yhtä pastaa, ja mä oon ainoa jota ei huvita sitä tehdä. Ja mä TIEDÄN myös sen, että edellä mainittuun seikkaan ja vähän muihinkin ilmiöihin liittyen avokadojen menekki on Suomessa viime aikoina kasvanut hurjasti. Mutta... miksi siis antipatioita avokadoa kohtaan? On poka semmosia traumoja. Maailman karmein sosekeitto kun opetti kantapään kautta jotain avokadojen luonteesta. Ja muutenkin ne on kettumaisia kasveja, useamman kerran olen ostanut kaupasta ihan mätiä yksilöitä. (Sinäkö niitä olit käynyt puristelemassa?!)

Ciabattaa ja rouheata herkkuquacamolea.

Mutta eihän tässä päivässä pärjää, jos ei opettele rakastamaan avokadoja. On vaan sopeuduttava. Ja aikuisten oikeasti olen välillä pitänytkin avokadon mausta, edellyttäen että se on kylmää ja suolattua! :D Joskus jotain hyvän makuista guacamoleakin maistanut. Californiamakit on myös jees. Mutta suolaton avokado on karmeata. Ja nyt on muuten taas niin pitkä alustus, että ei mitään rajaa. Mutta se päättynee siihen, että mulle lahjoitettiin eräiden lomareissulle lähteneiden jääkaapista äskettäin kamaa, ja olipa joukossa yksi avokadokin...

Ja siis, jos taloudesta löytyy avokadoa, sitruunaa ja tomaattia (ja maustekaapista suolaa, pippuria, chiliä ja ehkä valkosipulijauhettakin), on quacamole enää sekoittamista vaille valmis. Ja se maistuu älyttömän hyvälle, kun avokado pysyy aisoissa suolan ja riittävän tomaattimäärän turvin. Ehkä paras tähänastisista avokadokokemuksistani! Kyllä se vaan niin on, että aika (ja tässä myös suola) parantaa haavat. :)
Rento guacamole

avokadoja (kypsiä!)
sitruunan tai limen mehua
chiliä (kuivattua tahi tuoretta)
tomaattia
valkosipulia (tuoretta tai maustepurkista)
suolaa
mustapippuria

Muusaa avokado rouheasti vaikka haarukalla. Purista päälle heti sitrusmehua värjäytymisen estämiseksi. Nakkaa joukkoon chili, pieneksi pilkottu tomaatti, valkosipuli ja muut mausteet. Anna mieluusti tekeytyä hetki tai kaksi ennen tarjoilua. (Niin, ja sekaan saa laittaa myös esimerkiksi raakaa sipulia, jos siltä tuntuu.)

2 kommenttia:

  1. Mä en tykkää ollenkaan avokadon mausta sellaisenaan, mutta tonnikala/lohisalaatin kastikkeessa se menee loistavasti :) Mulla oli hirveet ennakkoluulot yhtä kastikereseptiä kohtaan, mutta onneks kokeilin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuppu: Jotenkin lohduttavaa, etten ole ainoa, joka ei aina ja joka paikassa hypi riemusta avokadon kanssa. :) Mutta kyllä minäkin olen tullut siihen tulokseen, ettei avokadon kanssa kannata silti luovuttaa, koska se on jotenkin niin muuntuvainen, että omaan makupalettiin iskevissä makuympyröissä se voi nostaa annoksen ihan uusiin sfääreihin!

      Poista