28.12.2013

Far Breton on om-nom-nom

Far Breton on yksi to do -listallani jo piiitkäään roikkuneista resepteistä. Kyseessä on perinteinen tai jopa historiallinen ranskalainen jälkkäri, jossa vanukasmainen paksu pannukakku kätkee sisäänsä sopivasti juopuneita kuivattuja luumuja. Siis hieman clafoutiksen tyyppinen setti Ranskan Bretagnesta.

Joulun jälkimainingeista noita kuivattuja luumuja saattaakin pyöriä nurkissa, ja juurikin tällaisen tilanteen inspiroimana pääsin vihdoin testaamaan Far Bretonia. Helpon ja ihan perusaineksista paistettavan herkun ohjeen oioin ruokabloggaja Jamie Schlerin Huffington Postin sivuilla jakamasta jutusta.


Tämä on ehdottomasti jälkkäri mun makuun. Konstailematonta ja strösselivapaata. Pehmeää, klassista ja vähän viekasta. Taikinamassa kerrostuu uunissa paistettaessa, kun jauhoisempi osuus painuu pohjaan ja kananmunaisempi kohoilee pinnassa ilmavammin. Kuuluu asiaan ja lisää viehkeyttä... Kaksi rakennetta yhden hinnalla. ;)


Far Breton (noin 20 x 25 cm vuoka)

175 g kuivattuja luumuja
2 rkl luumulikööriä, rommia tai vettä

3 munaa
1 tl vaniljaa
1 mm suolaa
0.5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
4.5 dl maitoa

Pehmitä ja juovuta luumut haluamallasi nesteellä. Valmista toiseen kulhoon taikina: Aloita vatkaamalla munat sekaisin vaniljan, suolan ja sokerin kera. Lisää sitten jauhot vähitellen, tasaiseksi taikinaksi sekoitellen. Vispaile lopuksi joukkoon myös maito, ilman turhaa läikyttämistä. Jätä sitten sekä luumukippo että taikinakulho peitettyinä huoneenlämpöön tekeytymään ainakin kahdeksi tunniksi.

Voitele uunivuoka, ja asettele luumut tasaiseisesti sen pohjalle. (Mahdollisesti jäljelle jäänyttä liotuslientä ei tässä enää tarvita.) Kaada vuokaan varovasti myös kevyesti sekoitettu, ei uudelleen vispattu, taikina. Kypsennä 190-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, eli kunnes paistos on hyytynyt ja saanut pintaan kauniin värin. Tarjoile haaleana, täysin jäähtyneenä tai jääkaappikylmänä.



Aah... Serviettiromantiikkaa...

8 kommenttia:

  1. tää on niiiiiiiiiiiiiin hyvää! itse olen tehnyt kriikunoista ja aijettä onkin namia :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Andalusiana: Kriikunaversio kuulostaa mahtavalta. Kuinka pitkään olet muuten muhituttanut taikinaa ennen paistamista? Jotkut ohjeet tuntuivat skippaavat odottelun kokonaan. Joissain neuvottiin pari-kolme tuntia huoneenlämmössä. Ja eräät taisivat ehdotella jopa päivää, ilmeisesti jääkaapissa sitten kuitenkin...

      Poista
    2. 2-3 tuntia ja nimenomaan huoneenlämmössä peitettynä. laitoin omaani kriikunan lisäksi vielä rosmariinia :-)

      Poista
    3. Oijoi, rosmariini on kyllä ovela lisä tähän. En tullut ajatelleeksikaan, että yrtitkin ovat tässä mitä mainioin mahdollisuus. :D

      Poista
  2. Mmmm... söin tuota ekaa kertaa alkukesästä Ranskassa ja on ollut suunnitelmissa tehdä itsekin. Pitäisi siis hankkia luumuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu: No nyt on kaupoissa sesonkivarastot täynnä luumuja ja muita kuivahedelmiä, ja monet myyvät vielä alennuksella pois joulun jälkimainingeissa. Joten eikun testailemaan. :)

      Poista
  3. Oi nam! Näyttää kyllä uskomattoman mehevältä. Tällaisen luumuhullun on pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anskusiili: Mehevää ja maukasta olikin. Tällä herkutellessa on todella vaikeaa koettaa päättä kumpi on parempaa, nuo mehustuneet luumut vai vanukasmaiset väliosiot. Eikun luumuilemaan!

      Poista